Potom rozdrobíme droždí, přidáme část cukru a vmícháme malé množství vlažného mléka s moukou. Tuto směs řádně promícháme a necháme vzejít kvásek.
Do mouky přidáme rozpuštěné máslo a vejce, dále vmícháme žloutek spolu s malým množstvím nastrouhaného koření. Do této směsi ještě nasypeme cukr a vanilkový cukr.
Vlijeme vykynutý kvásek a když bude potřeba, tak také trošku vlažné smetany. Zprocováváme těsto tak dlouho, až se přestane lepit na vařečku. Úplně na závěr přidáme, podle chuti, mandle a rozinky. Těsto zakyjeme a necháme vykynout.
Z vykynutého těsta připravíme devět dílů. Čtyři díly spleteme a vytvoříme tak spodní část vánočky. Střed připravíme ze tří dílů a vrchní část vytvoříme ze zbývajících dvou. Takto připravenou vánočku potřeme směsí žloutku s mlékem a ozdobíme mandlemi.
Vánočku vložíme na vymazaný plech, kde jí necháme ještě vykynout. Aby nám vánočka dobře držela tvar, můžeme ji na začátku, uprostřed a na konci spojit špejlí, kterou po upečení vyndáme Ve středně vyhřáté troubě ji pozvolna pečeme do „zlatohněda“.