Vánočka


3.0988x
120 min

Ingredience

sůl
1 ksvejce
150 gmáslo
2 ksžloutek
mléko
smetana
rozinky
mandle
hřebíček
30 gdroždí
vanilkový cukr
100 gpískový cukr
500 gpolohrubá mouka
muškátový oříšek
tuk na vymazání plechu
žloutek na potření

Postup přípravy

Nejdříve mouku prosijeme. Potom rozdrobíme droždí, přidáme část cukru a vmícháme malé množství vlažného mléka s moukou. Tuto směs řádně promícháme a necháme dostatečně dlouho vykynout. Do mouky přidáme rozpuštěné máslo a vejce, dále vmícháme žloutek spolu s malým množstvím nastrouhaného koření. Do této směsi ještě nasypeme cukr a vanilkový cukr. Vlijeme vykynutý kváse a když bude potřeba, tak také trošku vlažné smetany. Takto připravené těsto mícháme tak dlouho, až se přestane lepit na vařečku. Úplně na závěr přidáme, podle chuti, mandle a rozinky. Těsto zakyjeme a necháme vykynout. Poté z těsta připravíme devět dílů. Čtyři díly spleteme a vytvoříme tak spodní část vánočky. Střed připravíme ze tří dílů a vrchní část vytvoříme ze zbývajících dvou. Takto připravenou vánočku potřeme směsí žloutku s mlékem a ozdobíme mandlemi. Poté ji vložíme na vymazaný plech, kde jí necháme ještě vykynout. Aby nám vánočka dobře držela tvar, můžeme ji na začátku, uprostřed a na konci spojit špejlí, kterou po upečení vyndáme Ve středně vyhřáté troubě ji pozvolna pečeme do „zlatohněda“.
Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Vánočka

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně
K příležitosti
Vánoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena