Vaření.czReceptyŠtědrovka z domácí pekárny

Štědrovka z domácí pekárny

Mandlová vánočka kynutá v domácí pekárně, pletená z 9 pramenů a připravená bez váhy. Recept jistě zvládnete.


4.517x
160 min
2×

Ingredience

0.5 lžičkysůl
1 ksvejce
0.4 kostkymáslo
1 ksžloutek
0.8 kostkydroždí
0.5 hrnkucukr moučka
1 hrnekhladká mouka
0.5 hrnkumandlové plátky
1 hrnekpolohrubá mouka
0.8 hrnkuteplé mléko
0.4 hrnkuzlaté rozinky

na potření

1-2 lžícerum
1 ksžloutek

na ozdobu

2 lžícemandlové plátky

Postup přípravy

Do nádoby pekárny nalijeme mléko a rozpuštěné máslo. Přidáme celé vejce i žloutek a vsypeme rozinky a mandle. Rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a moukou (hladkou i polohrubou) a do rohu nasypeme sůl. Pekárnu zapneme na program TĚSTO (1:50) a necháme těsto vykynout. Vykynuté těsto opatrně vyklopíme na vál a rozdělíme na 9 stejných dílů. Ze 4 pramenů upleteme spodní díl, ze 3 pramenů cop, který položme na základní patro a ze 2 zbývajících pramenů třetí patro Okraje vánočky k sobě dobře přitiskneme a vánočku necháme v teple ještě 30 minut kynout. Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme plátky mandlí, podle potřeby ji můžeme na několika místech "spojit" špejlí. Vánočku vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut na 180 °C. Pak vánočku "přiklopíme" alobalem a štědrovku pečeme na 160 °C ještě 20 - 30 minut do zezlátnutí. Štědrovku z domácí pekárny podáváme nakrájenou na plátky podle chuti.
Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Štědrovka z domácí pekárny

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně
K příležitosti
Vánoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena