Domácí vánočka

Tradiční vánočka z receptu po babičce. Vánočka je pletená z 9 dílů.


4.6145x
0
14×

Postup přípravy

Máslo necháme změknout. Máslo rozhodně nenahrazujeme jiným tukem. Droždí necháme vzejít v hrníčku oslazeného vlažného mléka. Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky a anýz. Zahustíme moukou se špetkou soli, zaděláme kváskem a zbytkem mléka. Vypracujeme hladké a lesklé těsto. Těsto na vánočku přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 1 - 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, přidáme omyté rozinky a nasekané mandle. Těsto znovu zpracujeme a rozdělíme na 9 dílů. Ze 4 pramenů upleteme spodní díl a položíme ho na vymaštěný plech. Ze 3 pramenů upleteme prostředek a vánočku ukončíme svinutím posledních 2 tenkých pramenů. Na plechu necháme domácí vánočku ještě půl hodiny kynout. Pak vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a dáme do předehřáté trouby péct. Zprvu pečeme prudce, pak teplotu snížíme a dopečeme při nižší teplotě. Domácí vánočku můžeme i zpevnit pomocí špejlí, aby se při pečení nerozjela.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí vánočka

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena