Domácí vánočka

Tradiční vánočka z receptu po babičce. Vánočka je pletená z 9 dílů.


4.6145x
0
14×

Postup přípravy

Máslo necháme změknout. Máslo rozhodně nenahrazujeme jiným tukem. Droždí necháme vzejít v hrníčku oslazeného vlažného mléka.

Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky a anýz. Zahustíme moukou se špetkou soli, zaděláme kváskem a zbytkem mléka. Vypracujeme hladké a lesklé těsto. Těsto na vánočku přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 1 - 2 hodiny kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál, přidáme omyté rozinky a nasekané mandle. Těsto znovu zpracujeme a rozdělíme na 9 dílů. Ze 4 pramenů upleteme spodní díl a položíme ho na vymaštěný plech. Ze 3 pramenů upleteme prostředek a vánočku ukončíme svinutím posledních 2 tenkých pramenů. Na plechu necháme domácí vánočku ještě půl hodiny kynout.

Pak vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a dáme do předehřáté trouby péct. Zprvu pečeme prudce, pak teplotu snížíme a dopečeme při nižší teplotě.

Domácí vánočku můžeme i zpevnit pomocí špejlí, aby se při pečení nerozjela.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí vánočka

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká