- Do mísy prosejeme hladkou mouku a promícháme se solí, strouhaným muškátovým oříškem a tlučeným badyánem. Uprostřed vyhloubíme důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, posypeme lžíci cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek.
- Chemicky neošetřený BIO pomeranč a citron pořádně vydrhneme, osušíme a jemně nastrouháme půlku kůry z každého kusu ovoce.
- Dvě lžíce rozinek zalijeme rumem a necháme nabobtnat.
- Máslo necháme rozpustit a trochu zchladnout, aby bylo jen vlažné.
- Vejce utřeme s cukrem, citronovou a pomerančovou kůrou, pak zašleháme máslo. Vmícháme do kvásku i s rozinkami, trochou vlažného mléka a zpracujeme tuhé těsto. Vytvarujeme hladký bochánek, který poprášíme moukou a přikrytý necháme 1,5 hodiny kynout.
- Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 5 stejných dílů. Vyválíme válečky. Ze tří pramenů upleteme cop, položíme na plech s pečícím papírem, na to položíme spletené 2 prameny, zajistíme špejlemi a pod utěrkou necháme dále kynout asi půl hodiny.
- Vánočku potřeme vejcem rozšlehaným s citronovou šťávou a posypeme nasekanými mandlemi.
- Vánočku pečeme v dobře vyhřáté troubě. Až povrch trochu zrůžoví, zmírníme teplotu a vánočku zvolna pečeme asi 50 minut dozlatova.
- Vánočku od tety krájíme na plátky a podáváme třeba potřenou máslem ke kávě či kakau.
Kdo umí plést vánočku ze čtyř a dokonce z šesti pramenů, uplete si vánočku podle svého. Z fotky je vidět, že i z pouhých pěti je dostatečně vysoká.