Recept na nejúžasnější vánočku.
těsto | |
---|---|
140 g | cukr |
1 špetka | sůl |
1 ks | vejce |
250 ml | mléko |
1 ks | citron |
30 g | droždí |
600 g | hladká mouka |
1 špetka | muškátový květ |
120 g | Hera |
1 hrst | rozinky v rumu |
na potření | |
1 ks | vejce |
na ozdobu | |
lupínky mandlí |
Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek. Kvásek připravíme tak, že v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta, přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít, stačí chvilinka, uvidíte jak nabude. Kvásek zapracujeme do mouky s jedním vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru, rozpuštěnou Herou a troškou rumu. Přidáme citronové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky, co byly předem v rumu namočené. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát. Když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Tuto úžasnou vánočku pečeme zhruba 45 minut, já v mé troubě asi na 150 - 160 °C. Pokud chceme, aby nám vánočka nesjela, vypomůžeme si špejlemi. Je to rodinný recept, neznám lepší kynuté těsto, má nepopsatelně výbornou chuť, kterou jsem nikde jinde nejedla. Určitě úžasnou vánočku vyzkoušejte!
Pečeme vánočku: 6 nejlepších receptů na pečivo našich babiček
Na Štědrý den se má držet půst. Výjimku může tvořit vánočka, která se s mlékem nebo bílou kávou podává ke snídani. Také si vždy při pečení vánočky vzpomenete na dětství? A pamatujete si ty nejlepší a zaručené rodinné recepty?
Pečeme vánočku: Jak na to, aby se opravdu podařila?
Po roce opět přichází čas klidu a pohody. Předchází tomu však obvyklý vánoční shon, nákupy, uklízení a samozřejmě nedílnou součástí Vánoc je i pečení. Cukroví je téměř samozřejmostí, ale na takovou vánočku si troufne jen málokdo. Máte také v paměti ty výtečné pletené copy našich babiček? Úplně se rozplývaly na jazyku. Ty dnešní kupované se jim zdaleka nemůžou rovnat. Pojďte tedy do toho letos s námi, zkusíme si ji upéct doma!
autor Jarka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena