Po roce opět přichází čas klidu a pohody. Předchází tomu však obvyklý vánoční shon, nákupy, uklízení a samozřejmě nedílnou součástí Vánoc je i pečení. Cukroví je téměř samozřejmostí, ale na takovou vánočku si troufne jen málokdo. Máte také v paměti ty výtečné pletené copy našich babiček? Úplně se rozplývaly na jazyku. Ty dnešní kupované se jim zdaleka nemůžou rovnat. Pojďte tedy do toho letos s námi, zkusíme si ji upéct doma!
S naší pomocí to určitě zvládnete na jedničku. Nabídneme vám pár dobrých rad a uvidíte, bude to nakonec hračka umotat si takovou dobrotu. Než se pustíme do pečení, přečteme si, jak to bylo s Vánočkou kdysi v době našich praprapra...babiček. Vánočka. Nezbytná a nepostradatelná součást vánočních svátků byla známa již v 16. století. Nazývána byla jako húska nebo calta a pekli ji jen pekaři. Až v 18. století si ji začali péci i lidé doma. Hospodyně udržovaly jisté postupy a zvyky, které jim měly zajistit zdárný úspěch. Při pečení musely mít bílou zástěru a šátek, nemluvit a to nejzajímavější; při kynutí skákaly vysoko do výšky. Připálená nebo natržená vánočka znamenala nezdar. Na závěr štědrovečerní večeře se vánočka rozkrájela a podávala se jako moučník. Krajíčky této pletené dobroty dostal i dobytek, aby byl zdravý a neškodily mu zlé časy.
Vánočku, tradiční vánoční pečivo, má rád snad každý z nás. Zkušení mistři pekaři dovedou umně splétat spodní patro i ze šesti (devíti) pramenů. Já vám nastíním tajemství pletení ze tří, ale hlavně ze čtyř pramenů.
Tak a máme to za sebou. Na Vaření.cz nabízíme i pár zajímavých, nezvyklých, ale také zaručených receptů, a můžete se pustit do díla. Pak nám napište, jak se Vám vaše první vánočka povedla. Budeme rádi za Vaše připomínky a postřehy, pomůžete tím ostatním v jejich začátcích.
Od tvarohové po máslovou: Výběr redakce na TOP recepty na vánočky
Vánočka - nadýchaná, voňavá a poctivá jako od babičky. Možná už také přemýšlíte, jaká vánočka letos zvítězí mezi nejrůznějšími recepty. Z našich tipů si nelze nevybrat a poradíme vám i s jejím pletením.
Jemná šlehačková vánočka krok za krokem
Dnes si připravíme tradiční vánočku, ovšem vyladěnou tak, aby se rozplývala na jazyku, byla jemná, nadýchaná a vláčná. V medové krustě s křupavými mandlovými lupínky. Zapletená je ze 6 pramenů, tím bude krásně utažená a nebude se nikde rozjíždět.
Foto: Profimedia.cz
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena