
Máme tu polovinu července a na zahrádkách je již řada sezónních surovin, které můžeme využít na maximum -dopřát si ovoce i zeleninu v syrovém stavu, ale i jako součást řady pestrých pokrmů. Naše stravování může být v létě opravdu zdravé a kvalitní, za odměnu si pak můžeme dovolit kousek domácího koláče, který z vlastnoručně nasbíraného ovoce chutná prostě nejlépe.

Základní recept na křupavé bramborové placky, který se dá různě chuťově vylepšit. Podle tohoto FOTO návodu zvládne bramborák i ten, kdo v kuchyni teprve začíná.

Videorecept na ananas plněný pikantní směsí z cukety, rýže a kešu oříšků. Takto podávaný hlavní chod určitě překvapí, a to nejen na pohled, ale i lahodnou chutí.

Dnes vás naučíme delikátní kořeněnou kari omáčku připravenou podle receptu z Bangladéše. Kromě kuřete můžete omáčku použít ke krevetám, jehněčímu, hovězímu nebo k zelenině.

Zeleninové saláty si nelze představit bez octové zálivky, oleje, koření a bylinek. Pro vydatnost dodáme dresink nebo majonézu.

Už nevíte, co s rebarborou a nasbíranými jablíčky? Stačí je nakrájet a v troubě jednoduše zapéct s vylepšenou drobenkou. Výsledek je skvělý! Recept podle FOTO návodu.

Zelí je výbornou přílohou zejména k pečenému vepřovému masu. Nemáme-li ho po ruce, stačí sáhnout po kedlubnách. Jednoduchý FOTORECEPT na šťavnaté kedlubnové zelí krok za krokem.

Harissa, to je tradiční pálivá omáčka pocházející z arabské kuchyně. Používá se k dochucování pokrmů i samostatně. A má opravdu říz! Dnes si ji připravíme krok za krokem.

Vietnamská polévka Pho bo je poněkud pracnější. Proto si na její přípravu vynahradíme více času a doporučujeme jí uvařit raději dvojnásobné množství. Díky široké škále použitých ingrediencí je sytá a vydá tak za hlavní chod.

Není snad v dnešní době oblíbenějšího salátu. Salát Caesar najdeme v řadě jídelních lístků, ovšem často nedostaneme to, co bychom očekávali. Jak má pravý salát Caesar chutnat? Co v něm nesmí chybět, a co je naopak v salátu často navíc?

Levně, zdravě a chutně - tak se dá jednoduše shrnout dnešní hlavní chod z brambor a červených fazolí. Vše skvěle doplní chilli papričky, chilli pasta, česnek a šalotka - o solidní pálivosti nemůže být pochyb.

Bez smetany, bez mouky, pouze rajčata, cibule, česnek a čerstvé bylinky. Tak dělají v karlínské Polévkárně tomatový krém, jehož recept nám prozradila šéfkuchařka Tinatini Ketiladze.

Zelenina, která své popularity dosahuje až v posledních letech. Zcela jistě patří mezi nejprospěšnější zeleninu, která lidský organismus nejen zásobuje důležitými vitamíny a prvky, ale je velkým pomocníkem v boji s nadváhou. Teď si dovolím mluvit pouze za sebe, ale mně určitě chutná více, než květák. Možná je to proto, že tuto zeleninu jsem ochutnala až v dospělosti.

V květnu se už jaro rozjelo naplno a v obchodech a na trzích se od farmářů objevují nové potraviny, na které jsme si museli přes zimu počkat, pokud jsme je chtěli opravdu sezónní. Dnes se podíváme na chřest.

Pro úpravu salátů se nabízí spousta dobrých receptů, nejchutnější a nejvíce přínosné pro lidský organismus jsou však ve svém syrovém stavu. Před samotnou úpravou musíme dbát některých zásad, abychom si pak na salátu pochutnali co nejvíce. Jaké to jsou?

Praktické rady a tipy s názornými ukázkami, jak správně nakrájet cibuli. Vše vás naučí šéfkuchař Martin Polačko.

Blíží se období, kdy budeme zeleninu čerpat z vlastních zahrádek. Je to také čas salátů a lehkých pokrmů. Jak na to, aby salát chutnal i zasytil?

Plátek hovězího plněný vejcem, okurkou, slaninou a párkem. Kdo by neznal klasického španělského ptáčka. Příprava je trochu zdlouhavější, ale ne tak náročná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vaříme krok za krokem.

Dnes si připravíme omeletu na italský způsob. Oproti té naší je pevnější a přidávají se do ní různé druhy zeleniny, sýrů, bylinek apod. Konzumuje se za tepla i za studena a v Itálii je podávána jako předkrm.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena