Zelenina, která své popularity dosahuje až v posledních letech. Zcela jistě patří mezi nejprospěšnější zeleninu, která lidský organismus nejen zásobuje důležitými vitamíny a prvky, ale je velkým pomocníkem v boji s nadváhou. Teď si dovolím mluvit pouze za sebe, ale mně určitě chutná více, než květák. Možná je to proto, že tuto zeleninu jsem ochutnala až v dospělosti.
Brokolice je dvouletá bylina podobná a příbuzná květáku. Avšak místo bílé růžice květenství má růžici zelenou nebo fialovou. Sklízí se dvakrát do roka. Je velmi vhodná na zahrádku a málo náročná na péči. Neustále dorůstá.
Brokolice pochází z oblasti Středozemního moře, s největší pravděpodobností z Apeninského poloostrova. Počátkem 20. století nebyla brokolice příliš známou zeleninou, pěstovala se v jižní Itálii, na některých ostrovech Středozemního moře a v USA. Od 20. let se rozšířilo její pěstování z USA. V Evropě se pěstuje brokolice výhonková především v Itálii a Anglii; ve Francii a Anglii se pěstuje brokolice květáková. Nejvýznamnější exportní zemí je Itálie. V České republice roste převážně brokolice výhonková.
Tato zelenina velmi lahodné chuti, ať již syrová, nebo vařená, je mnohem cennější než květák, neboť má vyšší výživnou hodnotu - vyšší obsah vitamínu C, provitamínu A, vápníku, hořčíku a síry. Mimo toho obsahuje ještě vitamín E, H, K, kyselinu listovou, pantotenovou, mangan, draslík, sodík, železo, zinek, jod, fosfor, měď, chrom a nikl.
Brokolice hraje významnou roli v léčbě osteoporózy a překyselení organismu. Je velmi významnou zeleninou pro těhotné a kojící ženy a pro malé děti. Je vhodná při chorobách jater, žlučníku, žaludku a ledvin. I v účinnosti proti rakovině předčí květák. Pomáhá chránit před rakovinou plic a rakovinou děložního čípku, ovšem k tomu musí být konzumována alespoň 21x měsíčně v množství 80 až 100 gramů denně. Také pomáhá snášet ionizující záření. Dále je vhodná pro diabetiky, má dobrý vliv na střeva, působí protiskleroticky, napomáhá imunitnímu systému, zlepšuje spánek, podporuje krvetvorbu a zmírňuje silnou a bolestivou menstruaci.
Nejúčinnější brokolice je syrová. Pokud ji ale chceme vařit, nejideálnější je vaření v páře, abychom zachovali co nejvíce vitamínů a minerálů. Připravujeme z ní polévky, omáčky, saláty. Upravovat ji můžeme stejně jako květák - smažit ji, vařit, zapékat, dusit. Brokolice se osvědčuje jako výborná příloha k mnoha pokrmům, zejména k masu. Jeden tip závěrem : po uvaření dejte brokolici do studené vody. Zůstane tak i po uvaření krásně zelená.
800 g brokolice, sůl, muškátový oříšek, 250 ml smetanová omáčka, 80 g mandle
Brokolici omyjeme, necháme okapat, rozebereme na růžičky a v páře uvaříme. Mezitím si z másla, mouky a smetany připravíme klasickým způsobem smetanovou omáčku, kterou okořeníme strouhaným muškátovým oříškem. Brokolici rozdělíme na talíře, přelijeme hustou smetanovou omáčkou a posypeme sekanými mandlemi. Jak nejčastěji konzumujete brokolici u vás? Vaříte ji, nebo ji jíte syrovou?
Jednoduchý brokolicový mozeček
(doba přípravy 30 min )
Brokolicový krém s parmazánem
(doba přípravy 20 min )
Výborná zapečená brokolice se sýrem
(doba přípravy 30 min )
Brokolice se sýrovou omáčkou
(doba přípravy 35 min )
Levné recepty z brokolice aneb jak nasytit celou rodinu za pár korun
Už vám dochází nápady, jak nasytit celou rodinu, aby hlavní chod nezruinoval rodinný rozpočet? Sáhněte častěji po brokolici, při vaření se s ní dá jen při troše fantazie opravdu kouzlit. Bonusem navíc jsou její výživové hodnoty a minimum kalorií.
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena