Není snad v dnešní době oblíbenějšího salátu. Salát Caesar najdeme v řadě jídelních lístků, ovšem často nedostaneme to, co bychom očekávali. Jak má pravý salát Caesar chutnat? Co v něm nesmí chybět, a co je naopak v salátu často navíc?
Tento král salátů byl poprvé připraven ve 20. letech minulého století. Nejčastěji se v souvislosti s ním objevuje jméno Cesar Cardini. Tento původem zřejmě italský kuchař jej připravil ve své restauraci v mexické Tijuaně skupině hollywoodských hvězd, kteří se v restauraci objevili po nočním flámu a on zaexperimentoval s ingrediencemi, které mu v kuchyni zbývaly po perném víkendu, aby svým hostům přesto naservíroval plnohodnotný chod.
A které ingredience, že se v původním receptu objevily? Především římský salát, česnek, worcestrová omáčka, citronová šťáva, olivový olej, parmezán, vejce naměkko, sůl, pepř a krutony. Teprve později se do salátu Cézar, jak ho známe dnes, dostaly ještě ančovičky, dijonská hořčice a případně ocet.
Za zmínku stojí i problém, který nastal v USA na počátku 90. let. V Kalifornii bylo zákonem zakázáno připravovat cokoliv z nedostatečně tepelně upravených vajec, proto se salát podle tradiční receptury připravoval ilegálně. Legislativa se změnila až v roce 1998.
Pokud si dáme salát v restauraci, nikdy nevíme, čím vás kuchař může překvapit, daleko častěji dostaneme na talíř různé variace na různé saláty, které jsou prostě pojmenované Caesar. Problematická jsou také syrová vejce, nikdy nemůžeme vědět, v jakých podmínkách jsou v té které restauraci skladována, zda je zálivka skutečně čerstvě připravená.
Nejjistější cestou se tedy ukazuje, připravit si salát doma. Nejlepší salát připravíme z čerstvých surovin. Blíží se jaro, proto zanedlouho nebude problém sehnat finančně dostupný a čerstvý salát. Přinášíme vám snadný recept, který zvládne doma každý!
1 syrový nebo částečně uvařený vaječný žloutek, 2 stroužky česneku, 3 lžičky dijonské hořčice, čtvrt lžičky soli, 2 lžíce citronové šťávy, malá plechovka mletých ančoviček, 50 ml olivového oleje, worcestrová omáčka podle chuti, hlávka salátu, 2 lžíce strouhaného parmezánu, pepř, krutony z bílého pečiva
V mixéru nebo pomocí ručního šlehače dobře promíchejme žloutek, prolisovaný česnek, hořčici, sůl, citronovou šťávu a ančovičky. Při malých otáčkách pomalu přilévejme olej, aby se nám vytvořila hladká emulze.
Listy salátu natrhejme ne kousky, zalijme potřebným množstvím zálivky, posypme parmezánem a opečenými krutony.
Krutony přiravíme například z bílé veky, kterou nakrájíme na kostky. Předehřejeme si troubu na 180 °C. Kostky veky nasypeme na plech vyložený pečícím papírem, vydatně je pokapeme směsí olivového oleje, česneku a oblíbených bylinek. Pečeme zhruba 10 - 15 minut.
Výsledkem ani ne čtvrthodinového snažení bude skutečně královská pochoutka!
Pravý salát Caesar
(doba přípravy 30 min )
Letní salát s tuňákem
(doba přípravy 35 min )
Zeleninový salát s bramborem a sýrem
(doba přípravy 45 min )
Salát pro chlapy
(doba přípravy 15 min )
Křupavý salát s koriandrem
(doba přípravy 30 min )
Salát se sušenými rajčaty
(doba přípravy 20 min )
Jak na pravý salát Caesar? Naučíme vás ho krok za krokem
Dnes vás krok za krokem naučíme famózní salát, který je součástí menu po celém světě. Základem je římský salát, nezaměnitelný dresink, křupavé krutony a parmazán.
Foto: Pixmac.cz
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena