Pět soutěžících, pět přístupů a jedna otázka: kdo zradí nejchutněji v týdnu Prostřeno Zrádci? Pět osobností, pět přístupů, pět příběhů. Někdo víc vařil, jiný bavil, další dojal. Byl to týden chutí, zákrut, srandy i zrady. Kdo vyhrál v Prostřeno Zrádci 2025? A kdo si získal srdce diváků?
Slunečné dny a teplé večery často způsobí, že žhavíme venkovní grily a vymýšlíme, co dobrého připravíme. Oblíbenými stálicemi grilovaček jsou pořádný steak, šťavnatý burger nebo voňavé klobásky. Jenže právě tyto grilované dobroty často zbytečně utrpí kvůli chybám, kterým můžeme předejít. Co všechno může steak nebo burger pokazit a jak se tomu vyhnout?
Často máme ve spíži či mrazáku suroviny, které můžeme skvěle využít k pečení buchet, koláčů a dalšího sladkého pečiva. Přinášíme několik tipů, jak zpracovat běžné zásoby a připravit z nich lahodné náplně.
Margarita koktejl patří mezi nejznámější klasické drinky s tequilou. Je osvěžující, citrusový, lehce nahořklý a výborně se hodí k posezení za teplých večerů. Vychází z jednoduché kombinace tequily, limetky a pomerančového likéru a snadno ji připravíme i doma. Kromě klasické verze existují i ovocné varianty, třeba jahodová nebo broskvová.
V novém týdnu pořadu Prostřeno! se potkají soutěžící, kteří mají nejen odlišné příběhy, ale i přístup k vaření. Někteří vsadí na osvědčené domácí chutě, jiní se nebojí zaexperimentovat. Na talíři budou italské delikatesy, řízek od maminky i dětské favority. A mezi vařením se bude meditovat, malovat i filozofovat. Kdo zvládne přípravu ztraceného vejce? A kdo se v kuchyni ztratí úplně?
Když se řekne rebarbora, často si představíme sladké koláče, džemy nebo kompoty. Ale věděli jste, že existují i skvělé recepty s rebarborou naslano? Kyselé řapíky umí v kuchyni příjemně překvapit, a to nejen v dezertech! Přinášíme tipy, jak využít rebarboru do slaných jídel a proč byste ji měli ochutnat v úplně nové roli.
Pojďme dětem k svačině nabídnout víc než jen cukr a prázdné kalorie. Máme pro vás inspiraci na domácí svačinky, které jsou výživné, chutné a připravené s láskou – ideální do školy i na výlet.
Chcete překvapit a potěšit nějakou sladkou dobrotou, která nezabere hodiny příprav, nevyžaduje preciznost francouzského cukráře a přitom omráčí? Zkuste dezert do skleničky nebo pohár! Poskládáte je snadno, recept nikdy nemusíte striktně dodržet a výsledek bude perfektní. Stačí přitom pár surovin trochu fantazie – a sladké překvapení je na světě. Někdy tak příjemně zužitkujete nepovedenou bábovku nebo odřezky z korpusu.
Co všechno dát do těstovinového salátu? Odpověď je jednoduchá a zároveň velmi nejednoznačná: Salát z těstovin unese spoustu surovin od čerstvé a nakládané zeleniny, přes sýry a vejce až po maso. Skvěle k nim ladí majonézové a jogurtové dresinky, i lehčí zálivky. Těstovinové saláty se snadno připravují, skvěle chutnají a dají se nekonečně obměňovat podle toho, co zrovna máte po ruce. Vyzkoušejte některé z našich receptů.
Ačkoli někdo může mínit, že kuřecí prsa jsou suchá a nudná, opak je pravdou. Je však potřeba vědět, co jim svědčí a jak je upravit. Mít kuřecí prsa v mrazničce vždycky po ruce umožní vždycky uvařit něco dobrého, i když nemáme nakoupeno. Co tedy uvařit z kuřecího masa? Dobrých jídel je nespočet!
Rýžová slanina, muž v drahém svatebním obleku nebo dětský zámek na sporáku – to všechno tento týden čeká soutěžící i diváky. A přijde i řeč na to, co to vlastně znamená “šufan”. U stolu se schází pět maminek, které žijí na sociálních sítích.
Co uvařit z jehněčího? Pečené jehněčí je lahůdka, který zaslouží výjimečné příležitosti. Jehněčí se peče v mnoha zemích na Velikonoce a považuje se za delikatesu. Pokud se dostanete k jehněčímu, určitě si pochutnáte. Jak ho připravit?
Ředkvičky jsou skvělou zeleninou na chroupání. Ale - představují také perfektní surovinu, ze které můžeme vyčarovat zajímavé pokrmy, které vás navíc nebude stát balík peněz. Vyhrňte si rukávy, jde se do kuchyně!
K oslavám Velikonoc neodmyslitelně patří typická česká jídla jako pučálka, nádivka, vařená vajíčka, pečené jehněčí nebo skopové maso, špenát, mazanec či jidášky.
Kupovaný tvaroh je kvalitní a levný, ale udělat si domácí je prostě výzva a lahůdka zároveň. Stačí hrnec mléka, trochu citronové šťávy a dvacet minut času. Ukážeme vám, kdy a proč má smysl tvaroh vyrábět doma.
Rozhodli jste se vyzkoušet něco málo z tradičních velikonočních jídel? Jestli ano, tak se připravte na často neobvyklé kombinace a zdravé hodování.
Velikonoce se kvapem blíží a jistě se už ohlížíte nejen po velikonočních receptech, ale i po výslužce pro koledníky a s dětmi plánujete barvení vajíček. Nachystejte si letos doma oslavu jarních svátků se vší parádou!
Každému z nás už se někdy stalo, že se mu dostal do rukou recept, ve kterém bylo místo gramů uvedeno množství v šálcích či sklenicích, lžících či lžičkách. Dnes vám to s vážením a měřením ulehčíme a přiblížíme vám převod na gramy.
Tvarohová náplň vypadá na první pohled jednoduše – jenže když je moc řídká, špatně se balí do těsta a při pečení vyteče. A když je naopak suchá, drolí se po upečení v puse a dusí. Jak ji udělat dobře?
Vzpomínáte na jídla ze školní jídelny, nedělní obědy u babičky nebo oblíbené pochoutky z restaurací za socialismu nebo v devadesátkách? Mnohá z nich zůstala v srdcích i chuťových vzpomínkách celé generace. Pojďte si s námi uvařit pět retro jídel, na která už možná mnozí zapomněli. Přitom je opravdu jde udělat tak, že se budou všem dělat boule za ušima.
Dlouholetý šéfkuchař Café Colore Luboš Leopold radí, jak udělat co nejchutnější šťouchané brambory. Stačí máslo, šalotka a brambory, které vám zbyly například z přípravy salátu. Šťouchané brambory jsou parádní přílohou k masu nebo zelenině, ale lahodné jsou i jen tak!
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena