Po přečtení titulku se leckdo ironicky pousměje. Ale v praxi existuje skutečně velký rozdíl mezi řízkem a řízkem. Řízky mohou být tvrdé, vysušené i gumové, anebo šťavnaté a křehké. Cílem je pochopitelně druhá varianta, proto vám prozradíme pár fíglů, jak ji zvládnout.
Nejčastější je asi základní verze Pavlovy se šlehačkou a ovocem. Jak korpusy, tak krémy ale můžeme ochucovat třeba čokoládou, ořechy, vanilkou nebo kávou. Oblíbenou variantou je například Pavlova s citronovým krémem, který dodává dezertu příjemnou kyselost a svěžest. Možností, jak obměnit korpus nebo krém, je však celá řada!
Polévky poslouží k obědu, večeři a někdy dokonce i k snídani. Drůhů a typů existuje nespočet nejen ve světové, ale i v české kuchyni. Polévky můžeme podle potřeby a chuti zahušťovat, ředit, míchat, doplňovat i mrazit. Díky zavářkám a vložkám snadno vykouzlíme fantastické polévkové variace i pro sváteční příležitosti.
Knedlo vepřo zelo. Plněné knedlíky se zelím. Tradiční česká jídla, které se bez kyselého zelí nedokážeme představit. Stačí zajít do supermarketu a kysané zelí si koupit. Pro ty, kteří přeci jen upřednostňují domácí výrobu, je tu náš článek s podrobným návodem. Připravte si s námi domácí kysané zelí!
Starý chléb, rohlíky a další pečivo můžeme šikovně proměnit v širokou škálu jídel, od tradičních až po moderní. A vůbec se za ně nemusíme stydět. Připravíme z nich parádní nádivku, žemlovku, polévky, topinky nebo krutony do polévky.
Rozhodli jste, že se pustíte do bábovky, ale nevíte, jak a kde začít? Pak jste na správném místě. S jednoduchými tipy snadno zvládnete perfektní vláčnou bábovku, na které si pochutnáte (a neudusíte se). Zvolit můžete z řady těst a upéct tak tvarohovou, kefírovou nebo třeba šlehačkovou či ořechovou.
Když si přinesete opravdu povedenou úrodu z lesa, možná už se cestou domů těšíte na houbové řízky. Smažené houby v trojobalu nebo těstíčku totiž patří mezi opravdové lahůdky, které rozštastní vegetariány i všežravce. Můžete je servírovat jako hlavní chod nebo jako chuťovku. Zapráší se po nich vždycky. Které houby jsou na řízky nejlepší?
Máloco vyvolá takovou radost v houbařském srdci, jako hnědé hlavy praváků či žluté kluboučky lišek. Když se urodí, přichází (někdy těžká fáze) rozhodování, jak je zužitkovat. Jak z nich dostat to nelepší: Jsou to houbové řízky, smaženice, houbová omáčka nebo kulajda?
Hledáte nejlepší recept na dýňovou polévku? Takových pravděpodobně najdete spoustu. Dýňovek je totiž celá řada a všechny mají něco do sebe - ať do nich použijete smetanu nebo kokosové mléko. Dokonce ani nutně nepotřebujete dýni hokaido, i když s ní je příprava polévky nejjednodušší, protože se nemusí loupat.
Tato kaloricky velmi chudá zelenina je skutečným plodem krásy. Do našich skleníků přicestovaly okurky z Indie. Její blahodárné účinky jsou známé již od středověku.
Dokážete si představit klasickou svíčkovou s něčím jiným než s nadýchaným kynutým knedlíkem? Nebo vepřové výpečky, zelí a? Správně: Knedlík. Máme jich spoustu druhů, většina se dá zaměňovat a hodí se k masu i omáčkám. Jak se které knedlíky připravují?
Sníte o rozpadavé a křehké vepřové pečínce? V našich krajích po nich snad občas prahne každý. Ať už se zelím a knedlíkem nebo jen s krajícem chleba. Jak si oblíbené kousky masa připravit?
Mleté maso můžete skvěle ochutit a připravit z něj celou řadu dokonalých pokrmů chuť - nejen sekanou nebo karbanátky. Můžete z něj tvořit masové koule, burgery nebo ho použít do polévek a omáček. Připravíte z něj skvostné chili con carne nebo ďábelské tousty.
Dýně jsou jedním z hlavních symbolů podzimu, oslav Halloweenu a čím dál víc se tahle brukvovitá zelenina začíná prosazovat i v kuchyni. S příchodem sychravého počasí, které nás za pár dní čeká, zařazujeme do svého jídelníčku dýně na vícero způsobů, jejich velkou výhodou je, že jdou připravit na slano i na sladko. A co je další plus, jsou nesmírně zdravé.
Pivo zjemňuje maso, dodává šmrnc omáčkám a skvěle se hodí i při pečení sladkých moučníků. Upečete z něj skvostné čokoládové korpusy, pivní závin, rohlíky, chléb i preclíky. Zkuste vařit s pivem!
Prázdniny jsou za námi a znovu nastal čas zaběhnutých povinností. Po dovolených se vracíme do práce a do škol, a znovu musíme přemýšlet nad tím, jakou svačinu školákům připravit, aby splnila svůj účel. Stejně tak je to se svačinami pro nás dospělé. Svačina může být šikovným nástrojem, který zabrání pozdějšímu přejídání a pomůže předcházet chutím na sladké. Důležité je však její složení.
Paprikové lusky plněné mletým masem a rajská omáčka platí za klasiku českých jídelen a kantýn. Svou slávu si však stále drží i na stolech doma nebo v restauracích jako součást poledních menu. S úspěchem je však můžete i obměňovat. Podávejte ji třeba bez omáčky, plňte nápaditými nádivkami s obilovin, masa i tofu.
V létě je hubnutí jednodušší - se stoupajícími teplotami se chuť k jídlu snižuje. Přesto existují opatření, díky kterým se budete nejen cítit, ale i vypadat ještě svěžejší a lehčí.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena