
Štola se řadí mezi sladké pečivo, které pomalu nahrazuje symbol českých Vánoc - vánočku. Vánoční štola má čím dál více příznivců i u nás.

Zkušení mistři pekaři dovedou umně splétat spodní patro vánočky i ze šesti pramenů. Vy můžete zkusit daleko jednodušší metody, jak vánočku uplést. Pojďme na to!

Také milujete kokosové tyčinky Bounty? Připravte si je sami doma podle našeho receptu. Nebo je udělejte jako kuličky - hodí se dokonale i jako vánoční cukroví!

Nejde o to zrušit vanilkové rohlíčky a linecké, ale chytře je upravit. Zdravější vánoční cukroví znamená méně bílé mouky a cukru, víc ořechů, ovoce, vlákniny. Zkrátka takové, aby sedlo i diabetikům, celiakům a lidem se speciálními omezeními.

Vánoční štóla se nedá uspěchat. Peče se i několik týdnů před svátky, a v chladu a v cukru čeká na svou příležitost až do Vánoc. Jak upéct štolu, jaké druhy jsou nejoblíbenější a co je na ní potřeba?

Pokud hledáte recept na opravdu vláčné muffiny, tady jsou. Z mrkve, mletých vlašských oříšků a doslazené medem a třtinovým cukrem.

Máte omezený rozpočet, a přesto chcete mít na Vánoce domácí cukroví? Sáhněte po osvědčené trojici, která stojí pár korun. Vinné, šlehačkové a Masarykovo jsou vděčné a lahodné.

Kdo zvládne fakt dobré linecké těsto, má napůl vyhráno. Z něj totiž upečeme kolečka či hvězdičky, kakaové varianty, išelské dortíčky nebo košíčky.

Starý chléb, rohlíky a další pečivo můžeme šikovně proměnit v širokou škálu jídel, od tradičních až po moderní. A vůbec se za ně nemusíme stydět. Připravíme z nich parádní nádivku, žemlovku, polévky, topinky nebo krutony do polévky.

Už máte připravený svůj recept na vanilkové rohlíčky? Nebo letos chcete zkusit i rohlíčky kakaové, kokosové nebo s chutí kávy? Recepty máme!

Poleva je vlastně lesklý povlak (glazura) nejčastěji používaná na moučníky a cukroví, ale hlavně na perníčky. Podle tradice by vánoční perníčky měly být zdobeny pouze bílou bílkovou polevou.

Co dát letos šanci crinkles, vinnému cukroví nebo skořicová klubíčka? Oživte vaši tradiční mísu s cukrovím!

Představte si dokonalý krémový doušek, který zahřeje a zpříjemní sváteční posezení... anebo rovnou celou lahev, kterou můžete darovat!

Hovězí Wellington zvládnete doma, když máte to správné maso a znáte jeho správnou teplotu. Jaký trik udrží listové těsto křupavé a jak připravit duxelles?

Co všechno do kořenící směsi na perníky vlastně správně patří? Přesně to, co máte sami rádi. Skořice, hřebíček nebo badyán nesmí chybět!

Tentokrát se prostírá v Praze a okolí. O hlavní výhru a divácké hlasy budou soutěžit čtyři muži a jedna žena. Na jaké recepty, jídla a průšvihy se můžete těšit?

Perník a perníčky patří k nejoblíbenějšímu pečivu. Dají se upéct rychle a z dostupných surovin, navíc v nekonečném množství variací – od klasických babiččiných receptů až po modernější a zdravější verze s celozrnnou moukou či ořechy.

Vánoční likér patří k pohodové vánoční atmosféře. Zkuste s námi přichystat takový, který bude chutnat i veganům, vajíčka si můžete schovat na cukroví!

Znáte správný čas na pečení nejznámějších druhů cukroví? Víte, kdy začít s přípravou krémů? Nebo se chystáte letos péct svou první domácí vánočku? Podle našeho plánu si s letošním pečením hravě poradíte!
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena