
Možná taky občas stojíte před lednicí a říkáte si: "Co dnes uvařit?" Nemusíte se ostýchat, tenhle pocit dobře známe všichni. Neustále vymýšlet chutné jídlo, které budou všichni s chutí jíst, není vůbec snadné. Máme pár tipů, které z té bezradnosti pomohou.
Méně stresu v kuchyni znamená mít doma zásoby. Vyplatí se myslet dopředu a pravidelně doplňovat spíž trvanlivými potravinami, které vždycky poslouží jako záchrana.
Díky těmto základům dokážeme vykouzlit rychlý a vyvážený oběd prakticky kdykoliv.
-> Mějte ve spíži trvanlivé zásoby. Konzervy se na rychlé vaření hodí vždycky
Aby nás oběd zasytil a dodal potřebné živiny, měl by obsahovat:
Nezapomeňme také na čerstvou i tepelně zpracovanou zeleninu i kousek ovoce na závěr. Takové jídlo bude pestré z pohledu živin a mikroživin i chuťově zajímavé.
-> Zapomeňte na suchou rýži z jídelny. Rýžový nákyp může chutnat jako božská mana
Když přemýšlíme co k obědu, můžeme občas sáhnout i po sladkých jídlech, která známe z dětství.
-> Butter Chicken: Jak indická klasika dobyla svět. Uvařte si máslové kuře doma!
1. Zeleninový kuskus je rychlé jídlo plné vlákniny, do kterého využijeme i zbytky masa od večeře a zeleninové zásoby.
2. Cuketové bramboráčky z trouby jsou ideální, když je doma poslední cuketa, pár brambor a vajec. Na plackách je skvělé, že je můžeme obměňovat podle toho, co máme doma. Přidat sýr, brambor, mrkev, kysané zelí... ubrat cuketu.
3. Penne se slaninou, rajčaty a bylinkami je klasické jídlo ze spíže, které zvládneme za pár minut a chutná celé rodině. Použít můžeme jak čerstvá tak konzervovaná rajčata.
4. Na šťavnaté rizoto stačí rýže, zelenina, případně trochu kuřecího masa, kousek sýra a oběd je na světě.

5. Pikantní kuřecí nudličky se sezamem jsou hotové za pár minut. Stačí jen trocha omáček a koření, které stejně máme doma, rýže a máme rychlý a luxusní oběd.
6. Koprová omáčka je tradiční česká klasika, která patří na stůl s hovězím masem nebo vejci a houskovým knedlíkem či bramborem. Způsob, jakým ji podávat, se odvíjí od toho, co máme doma a kolik času chceme vaření věnovat.
7. Vepřová pečeně zapečená s bramborem ve smetaně je dokonale šťavnaté vepřové maso s brambory a cibulí ve smetanové omáčce - vše připravíme v jednom pekáčku. Je super jednoduché na přípravu a chutná náramně. Hodí se jako rodinný oběd v neděli i večeře ve všední den.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena