Svatomartinské rohlíčky se pečou k příležitosti svátku svatého Martina, který přijíždí na bílém koni 11. listopadu každý rok. Na jeho počest se pořádají hody, podává se svatomartinská husa i mladé svatomartinské víno.
Rohlíčky kynuté i křehké
Svatomartinské rohlíčky, někde se jim říká Martinské podkovy se připravují z jemného kynutého i nekynutého křehkého těsta.
- Těsto vyválíme na tenkou placku, kterou rozdělíma na 8 dílů podobně jako pizzu.
- Vzniklé trojúhelníčky těsta se naplní a stočí do rohlíčků.
Nejčastěji se plní ořechovou nebo makovou náplní. Recepty se mohou mírně lišit region od regionu, ale základní požadavek zůstává stejný – rohlíčky by měly být křehké křupavé a plné chutné náplně.
Po vychladnutí se cukrují moučkovým cukrem.
-> Svatomartinská husa: Jak ji péct, aby byl výsledek perfektní?

Jaké náplně do rohlíčků?
- Ořechová náplň – připravuje se z mletých vlašských ořechů, cukru, mléka a často i trochy rumu pro lepší chuť.
- Maková náplň – mletý mák se povaří s mlékem a cukrem a dochutí citronovou kůrou či skořicí.
- Povidlová náplň – jednodušší varianta, kdy se používají hustá povidla, která se jen lehce osladí a naředí rumem nebo jiným likérem, případně zahustí perníkem nebo piškoty.
- Tvarohová náplň – nejlépe se připravuje z baleného tvarohu v papíru, protože je odkapaný a hustší než vaničkový a líp se s ním pracuje. Na přípravu náplně se tvaroh osladí, případně přidají rozinky, žloutek nebo máslo.
Jak se dělá tvarohová náplň? Záleží, kam ji chceme použít

Recept na svatomartinské rohlíčky
Suroviny na těsto:
300 g hladké mouky
150 g másla
1 žloutek
1 lžíce cukru
1/2 lžičky soli
20 g droždí
125 ml vlažného mléka
Na ořechovou náplň:
150 g mletých vlašských ořechů
100 ml mléka
50 g cukru
1 lžíce rumu
citronová kůra na dochucení
moučkový cukr na obalení
- Příprava těsta: Droždí rozdrobíne do vlažného mléka a přidáme lžičku cukru. Necháme vzejít kvásek (cca 10 minut). Poté v míse smícháme mouku, máslo, žloutek, zbytek cukru a sůl. Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme kynout na teplém místě asi 45 minut.
- Příprava náplně: V hrnci přivedeme mléko s cukrem k varu, přidáme mleté ořechy a krátce povaříme. Přidáme citronovou kůru a podle chuti rum. Necháme náplň vychladnout.
- Tvarování rohlíčků: Těsto rozdělíme na menší části a každou rozválíme na tenký plát. Plát nakrájíme na trojúhelníčky, na každý trojúhelník dáme trochu ořechové náplně a srolujeme do tvaru rohlíčku.
- Rohlíčky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15–20 minut, dokud nejsou zlatavé.
- Upečené rohlíčky necháme vychladnout a poté je obalíme v moučkovém cukru.
-> Recept na martinské podkovy krok za krokem

Upečte si s námi
Recepty na svatomartinské rohlíčky, které by vám neměly uniknout:
Svatomartinské rohlíčky se zakysanou smetanou a ořechovou náplní

Rohlíčky s ořechovou náplní

Martinské podkovy

Martinské rohlíčky

Svatomartinské rohlíčky s tvarohem

Kynuté ořechové rohlíčky

Kynuté svatomartinské rohlíčky s tvarohem
Martinské rohlíčky
Křehké plněné rohlíčky