
Dobře upečená husa není vůbec složitá záležitost. Pečení má však jedno důležité pravidlo, které se nevyplatí obcházet. Husa by se měla péct tak dlouho, aby se z ní vypeklo co nejvíce sádla. Ale ne zase příliš dlouho, aby se nevysušila. na co se zaměřit, aby svatomartinská husa byla dokonalou ozdobou sváteční tabule i nazapomenutelnou pochoutkou?
Pojďme se do pečení husy pustit rovnou, ať máte dokonalou svatomartinskou hostinu:
Chlazenou husu necháeme před pečením dvě hodiny venku z lednice při pokojové teplotě.
Mraženou husu vyndáme z mrazáku den předem a necháme rozmrznout. Žádné rozmrazování v mikrovlnce nebo namáčení do vařící vody!
Nezapomeňte také vyndat sáček s vnitřnostmi, ty se vám budou hodit pro přípravu husího kaldounu.
-> Jak na tradiční svatomartinské rohlíčky, jaké těsto zvolit a čím je naplnit?
Správné nasolení je zásadní pro správnou chuť husy a kvalitu výpeku. Jak se říká, pečené huse sluší jen sůl, kmín a trpělivost.
Husu můžete nasolit a okmínovat i jeden až dva dny předem, maso tak zkřehne, bude provoněné, zkrátka bude lehce marinované, aniž bychom k tomu potřebovali spoustu ingrediencí.
-> Knedlíky ke svatomartinské huse: Jaké vybrat a jak je připravit?
Při pečení husy si zároveň pořizujeme sklenici sádla, která, pokud ji nevyužijeme, může být sama o sobě výborným „jedlým“ dárkem nebo výslužkou pro hosty.
Při pečení na vyšším roštu má husa pod sebou prostor pro proudění vzduchu a tuk spolu s výpekem můžou přitom odkapávat pod maso. Hned na začátku pečení je vhodné husu podlít vodou, vytékající tuk se tak nebude přepalovat.
Držte se proto nízké teploty pečení, teprve cca po hodině můžete na teplotě opatrně přidávat. Dobře upečenou, křupavou a měkkou pečínku však můžete mít už po pěti hodinách.
-> Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem
Výpek by se měl opatrně rozdělit na šťávu a sádlo, jednotlivé porce pak přeléváme pouze šťávou, sádlo slijeme do kastrůlku nebo do sklenice.
Pokud chcete výpek doladit, zahustit a vylepšit jeho barvu, aby z něj byla dokonalá omáčky, připravte do něj trochu tmavé jíšky.
Recepty na pečenou husu, které by vás neměly minout:
Svatomartinské MENU a nákupní seznam: Na co nezapomenout?
Listopad je tu a s ním i blížící se svátek sv. Martina, který by měl být ve znamení rodinných setkání a také poctivé a tradiční svatomartinské hostiny. Vypečená husička a další svatomartinské pochoutky jsou v tomto období každoročně sázkou na jistotu.
Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši
Jsou pokrmy, které si bez knedlíku neumíme představit. Ale jak udělat opravdu dobrý houskový knedlík? Nebo máte raději vídeňský, karlovarský či bramborový? Na vydařené domácí knedlíky potřebujete ten správný recept, vybrali jsme pro vás ty s nejlepším hodnocením.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena