
Smažený sýr – jídlo, které v Česku najdeme v hospodách, restauracích, bistrech i na domácím stole. Ať tak nebo tak, je to národní klenot. Jak připravit ten pravý český smažák, který je krásně křupavý a uvnitř se táhne?
Poctivý smažák je zkrátka oblíbená česká klasika, kterou milují děti i dospělé. Fandů má široké davy a zpravidla přichází na řadu i tehdy, když není příliš na výběr z jídelního lístku. Zkrátka sázka na jistotu.
Smažený sýr není jen nostalgie, je to hlavně jeho chuť, která v kombinaci s domácí tatarkou a smaženými hranolky prostě funguje. A když se udělá dobře, může to být opravodová pochoutka.
-> Recept na smažený sýr gouda krok za krokem
Základem dobrého smažáku je výběr sýra. Musí být tvrdý nebo polotvrdý, dobře tavitelný, ale zároveň nepříliš měkký, aby nevytekl. V Česku saháme nejčastěji po těchto typech:
Na trhu existují i speciální sýrové i nesýrové bloky určené přímo na smažení – často jsou směsí různých sýrů a mají ideální tavicí vlastnosti. Skvělá volba, pokud nechceme nic riskovat ani nechceme dělat vysokou gastronomii.
Správný smažák musí mít dokonale uzavřený obal, jinak se promění v bublající katastrofu. Používáme klasický trojobal: mouka – vejce – strouhanka, ale klíčem k úspěchu je dvojitá vrstva:
-> Na čem smažit aneb Které tuky jsou nejvhodnější na řízky i koblihy?
Možností, jak připravit smažený sýr, máme víc. Je třeba jen mít na paměti, že čím méně manipulace se sýrem a čím rychlejší příprava, tím lepší výsledek.
Ve fritéze: Hloubkové smažení v rozpáleném oleji je pro smažák nejlepší. Je rychle hotový a rovnoměrně opečený. Pokud je olej rozpálený, nenasákne strouhanka olej.
V troubě: Obalený sýr pokapeme olejem a pečeme na 200 °C asi 15 minut. Otočíme v polovině času.
V horkovzdušné fritéze: 180 °C, cca 10 minut. Výsledkem je lehčí verze s křupavou kůrkou.
V remosce: Výsledek jako z pánve, ale bez přepáleného oleje.
Klasikou je smažák s hranolky a tatarkou, ale výborně fungují i vařené brambory s máslem, pečivo (např. k obalovaným tvarůžkům) nebo čerstvý salát.
Recepty, které se mohou hodit:
Smažák s novým bramborem a oblohou
Smažák z trouby s pečenou zeleninou
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena