
Historicky byl masopust označení pro období před čtyřicetidenním půstem, dnes ho většina lidí vnímá spíše jako oslavu končící zimy. A také příležitost k setkání s přáteli u bohatě prostřeného stolu. Které sváteční dobroty tradičně patří na masopustní hostinu? Jsou to třeba masopustní guláš, vepřová roláda, bůčková tlačenka i výtečná huspenina. A koblížky!
Český masopust je dnes především společenskou událostí plnou veselí, dobrého jídla a tradičních průvodů, i když jeho původ sahá do dob, kdy měl silnější spojení s církevním kalendářem.
-> Koblihy: Jak na tradiční masopustní smažené pečivo?
Masopustní veselice se nesou v duchu zabijačkových specialit – na talířích nechybí zabijačkové jitrnice, jelita, tlačenka ani voňavý ovar s křenem a hořčicí. Sladkým vrcholem masopustní hostiny bývají nadýchané koblihy plněné džemem.
-> Fantastická tlačenka a jak si ji připravit klidně doma v paneláku

I když už masopust nemá tak silnou náboženskou oporu jako kdysi, stále zůstává živou tradicí, která spojuje generace. Každý region má své oblíbené pokrmy, a tak někde najdeme škvarkové placky, jinde pečené koleno s křenem a hořčicí nebo smažené „boží milosti" posypané cukrem.
Hlavním smyslem masopustu je ale sdílení radosti a pohostinnosti – hostiny bývají dlouhé, hlučné a plné dobré nálady. Nechybí domácí pálenka, veselé maškarní průvody a především atmosféra, která dává zapomenout na všední starosti.
Vepřový masopustní guláš
(doba přípravy 1 h 30 min )
Masopustní cibulačka s uzeným masem a majoránkovými krutony
(doba přípravy 30 min )
Koblihy s marmeládou
(doba přípravy 2 hod )
Pečené jemné škvarkové placky
(doba přípravy 2 h 30 min )
Vepřová huspenina
(doba přípravy )
Vepřová zabijačková roláda
(doba přípravy 2 hod )
Pečené jitrnice
(doba přípravy 30 min )
Pečené ovarové koleno
(doba přípravy 2 h 40 min )
Vepřové výpečky na česneku
(doba přípravy 1 h 30 min )
Bůčková tlačenka 2
(doba přípravy 30 min )
Šumavská škvarková pomazánka
(doba přípravy )
Rillettes - škvařené sádlo s masem
(doba přípravy 2 h 40 min )
Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši
Jsou pokrmy, které si bez knedlíku neumíme představit. Ale jak udělat opravdu dobrý houskový knedlík? Nebo máte raději vídeňský, karlovarský či bramborový? Na vydařené domácí knedlíky potřebujete ten správný recept, vybrali jsme pro vás ty s nejlepším hodnocením.

Jak využít při vaření domácí sádlo a škvarky?
Jak správně vyškvařit domácí sádlo a připravit křupavé škvarky? Jaké pokrmy dokáží škvarky vyzdvihnout o level výš? Pojďme se společně naučit základy poctivé české kuchyně pomocí vybraných receptů.

Videorecept: Vyzkoušejte masopustní smažené koblihy ze sladkých brambor
Tradiční české koblihy k masopustu neodmyslitelně patří. Ale pokud v kuchyni rádi experimentujete, zkuste si připravit koblížky z těsta, jehož základem jsou sladké brambory, Nepotřebují dlouhé kynutí jako koblihy klasické a na chuti jim to vůbec neubírá. Navíc si je mohou dopřát i celiaci, jsou totiž bezlepkové.

Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena