Šumavská škvarková pomazánka

Voňavá hospodská delikatesa namazaná na krajíci chleba. Recept na výborné pohoštění k pivu nebo vínu.


3.76x

Postup přípravy

Asi každý kraj má alespoň jednu hospodskou chuťovku, která se hostům nosí k pivu nebo na zahnání hladu mezi hlavními jídly. Na Šumavě vám pro takovéto příležitosti nejčastěji nabídnou chleba se škvarkovou pomazánkou. Svačina je to vydatná a voňavá.

Sádlo nakrájíme na větší kostky, přidáme 100 ml vody a pozvolna vyškvaříme. Škvaříme na nejnižším možném plameni velmi pomalu, občas promícháme. Hlídáme, aby se budoucí škvarky nepřipalovaly. Při škvaření sádla se spěch opravdu nevyplácí.

Cibuli nakrájíme na menší kostičky, pažitku nasekáme na jemno. Česnek utřeme s trochou soli. Česnek a cibulové kostičky smícháme. Trochu sádla ze škvaření odebereme a cibuli s česnekem na něm orestujeme.

Z vyškvařeného sádla vybereme škvarky do misky a osolíme je, sádlo slijeme do kameňáku nebo jiné vhodné nádoby.

Škvarky rozemeleme, smícháme s orestovanou směsí cibule a česneku, ochutíme pepřem, přidáme nasekané ořechy, vmícháme pažitku a nakonec ještě 4 lžíce sádla. Ochutnáme, dosolíme či dopepříme podle potřeby.

Šumavskou škvarkovou pomazánku necháme alespoň den uležet v chladu a potom mažeme na chleba.

Hovory s řezníkem - Kuchařka pro dceru z masa a kostí
Zdroj: REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013

Kniha obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně a recepty. Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Šumavská škvarková pomazánka

Zpět na recept