Rillettes - škvařené sádlo s masem

Rillettes je francouzský recept na výborné škvařené sádlo s masem. Vyzkoušejte tento základní předpis, který je sice časově náročný, ale určitě nezklame.


4.517x
160 min

Postup přípravy

Vepřové sádlo nakrájíme na kostky o hraně asi 2 cm a krkovičku nakrájíme na větší kostky o hraně asi 4 cm a osolíme.

Do kastrolu vložíme nakrájené sádlo, které na velmi mírné teplotě škvaříme tak dlouho, dokud škvarky nepustí tuk a budou mít ještě světlou barvu. Pak do kastrolu přidáme vepřovou krkovici, vše promícháme, zakryjeme a zvolna "táhneme" ve vlastní šťávě asi 1,5 - 2 hodiny. Po této době vše podlijeme vínem a opět zakryté zvolna dusíme asi 1 hodinu. Maso se nesmí škvařit, ale jen zvolna vařit. Potom přidáme pepř a dále již nezakryté zvolna vaříme další hodinku. Jakmile se maso rozpadá na vlákna, vše promícháme a odstavíme z tepla. Zchladlé Rillettes nalijeme do sklenic a v chladu necháme ztuhnout.

Škvařené sádlo s masem výborně chutná na tmavém chlebu s jarní cibulkou. Rillettes však můžeme použít i na opečení vařených brambor nebo jím ochutit krémovou bramboračku s kroupami.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Rillettes - škvařené sádlo s masem

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Francouzská