Vepřové sádlo a škvarky

Česká klasika! Kdo by neměl rád čerstvý chléb namazaný sádlem a posypaný pažitkou nebo cibulkou.


3.0874x
120 min
4×

Postup přípravy

Sádlo nejprve nařežeme na pruhy. Pokud má sádlo kůži, položíme ho kůží na prkénko a delším ostrým nožem zakrojíme do sádla až na kůži a tahem oddělujeme sádlo od kůže. Potom sádlo nakrájíme na kostky veliké asi 2 cm.

Nakrájené sádlo vložíme do kastrolu, mírně podlijeme vodou, aby se na začátku škvaření nepřipálilo, a za občasného míchání zvolna zahříváme a škvaříme. Když sádlo přestává pěnit a škvarky se lehce zabarvují dorůžova, sádlo opatrně slijeme nebo procedíme do připravené nádoby. Malé množství tuku necháme a škvarky v něm doškvaříme dočervena.

Škvarky pak scedíme, případně trochu vymačkáme, aby se zbavili přebytečného tuku. Podle chuti můžeme škvarky ochutit nejen solí a pepřem, ale také česnekem.

Foto: Vojtech Leman
user-icon

autor 100


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vepřové sádlo a škvarky

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.