Domácí vepřové sádlo a škvarky z trouby

Tento výborný recept se od klasického způsobu škvaření sádla a přípravy škvarků liší tím, že sádlo se škvaří v troubě déle při nižší teplotě než obvykle, přitom není třeba vůbec míchat suroviny.


3.631x
160 min
1×

Postup přípravy

V první řadě dbáme na 2 důležité základní věci: 1. Koupíme kvalitní vysokou hřbetní slaninu, pokud se dá, tak nejlépe domácí. 2. Výběr správné nádoby, ve které se bude slanina škvařit v troubě, nejlépe litinovou nádobu, ať už pekáč nebo hrnec, případně nádobu aspoň smaltovanou a vhodnou na použití v troubě, samozřejmě také dostatečně vysokou, aby se sádlo z ní nevylilo a neprskalo.

Hřbetní slaninu omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky o hraně 2 - 2,5 cm. Do nádoby nalijeme malé množství studené vody, vsypeme kostky pokrájené slaniny, nesolíme a vložíme nepřikryté do trouby vyhřáté na 140 °C.

Slaninu pečeme asi 3 hodiny, občas zkontrolujeme, zda se sádlo nevaří a nevře. Při této teplotě obyčejně nevře, ale je rovnoměrně prohřáté na uvedenou teplotu. Kostky slaniny se vyškvaří a plavou na povrchu, vůbec není třeba míchat.

Vyškvařené sádlo asi v polovině času z části odebereme do jiné nádoby a pokračujeme v pečení a škvaření bez míchání dále. Vyškvařené sádlo postupně přelijeme do suchých a čistých zavařovacích sklenic a uzavřeme víčkem.

Po 3 hodinách nádobu se sádlem a škvarky vybereme na sporák, část sádla odebereme do jiné nádoby a pokračujeme, jak už bylo popsáno výše. Necháme zbytek sádla, aby se jeho hladina v nádobě ustálila - asi 15 minut, poté pomalu po částech přelijeme do horkého sádla v nádobě studené mléko - opatrně, jinak sádlo začne výrazně pěnit, promícháme, protože škvarky klesly na dno.

Zapneme hořák pod nádobou na minimum a pomalu zahříváme a mícháme, dokud se vytvořená pěna nevyčeří a škvarky znovu nevyplavou na povrch. Když začnou škvarky tuhnout, dopečeme je do zlatočervené až zlatohnědé barvy.

Když škvarky dosáhnou námi požadovanou barvu, vybereme je z nádoby do zavařovacích sklenic a necháme vychladnout, podle chuti osolíme, promícháme a zavíčkujeme. Stejně promícháme před zavíčkováním i sádlo ve sklenicích, sádlo však nesolíme. Vychladlé škvarky a sádlo odložíme do chladničky.

Tento recept je prakticky bez práce a nehrozí, že se nám v hrnci něco připálí, hlavně není potřeba při tom stát a soustavně míchat. Když se škvaří při nižší teplotě než na sporáku, prodlouží se přirozeně doba škvaření na dvojnásobek.

Já jsem škvařila sádlo a škvarky v hrnci s nepřilnavým povrchem, který má kombinaci povrchu quantanium REAL STONE s charakterem skutečného kamene a přírodního smaltu. Tento hrnec je vhodný do trouby i na sporák a velmi se mi osvědčil i při různém vaření, dušení a pečení.

Domácí vepřové sádlo a škvarky z trouby jsou velmi kvalitní a voňavé, zatímco ty koupené z obchodu mají nedobrou barvu a určitý zápach, protože spolu se slaninou se škvaří i hovězí lůj a vepřový břišní tuk, který charakteristicky zapáchá.

Dostala jsem koupit 5 cm vysokou sněhobílou a velmi kvalitní hřbetní slaninu u řezníka, což není časté, neboť se běžně zabíjejí prasata o váze do 130 kg a na takovouto slaninu musí být prase vykrmené aspoň nad 200 kg.

Když jsem přepočítala cenu, za 1 kg této slaniny jsem dala 1,90 €, přičemž 1 kg hotové slaniny v obchodě stojí cca 4 € a škvarky stojí až 12,95 € za 1 kg. Potom moje náklady jsou o více jak 60 % nižší, tedy domácí jsou výrazně lacinější a o kvalitě ani nemluvě.

Z každého hlediska se vyplatí vyškvařit sádlo a škvarky doma. Samozřejmě byla doma ochutnávka ještě teplých škvarků s čerstvě upečeným kváskovým chlebem. Z této várky mi vyšlo 3,5 sklenic sádla o objemu 0,7 litru a hotové škvarky - 1,5 sklenic o objemu 0,7 litru.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí vepřové sádlo a škvarky z trouby

Zpět na recept