Vepřová roláda plněná prejtovou nádivkou a zeleninou je velmi dobrá s vařenými brambory nebo bramborovou kaší. Chutná však i studená s čerstvým chlebem.
2 ks | cibule |
0.5 ks | paprika zelená |
0.5 ks | paprika žlutá |
750 g | vepřová kýta |
0.5 ks | paprika červená |
nádivka | |
---|---|
6 stroužků | česnek |
1 ks | vejce |
3 lžíce | strouhanka |
1 lžička | hořčice |
250 g | světlá prejtová jitrnice |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř | |
sušený rozmarýn | |
sušená majoránka | |
podle potřeby | |
sádlo vepřové | |
instantní jíška |
Vepřové maso očistíme a připravíme si z něho plát, který lehce naklepeme. Potřeme olejem, osolíme, opepříme a uchováme v chladu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky. Příprava nádivky: Česnek oloupeme a prolisujeme. Prejt z jitrnic vložíme do mísy, přidáme vejce, strouhanku, hořčici, česnek, okořeníme majoránkou, rozmarýnem a řádně propracujeme. Plát masa potřeme nádivkou, poklademe paprikami a zarolujeme. Roládu ovážeme nití a vložíme do sádlem vymazaného pekáčku. Okolo masa nasypeme nakrájenou cibuli a upečeme ve středně vyhřáté troubě doměkka. Během pečení maso poléváme vodou a výpekem. Měkké maso vyjmeme z pekáčku, odstraníme nitě a nakrájíme na plátky. Vypečenou šťávu můžeme podle potřeby zahustit instantní jíškou. Vepřovou zabijačkovou roládu přelijeme šťávou a podáváme s vařenými brambory a zeleninovými saláty.
Masopustní speciál: To nejlepší z masopustního období přehledně v receptech
Masopust má v současné době několik významů. Někteří lidé si pod tímto názvem představí období mezi Vánocemi a začátkem postní doby, které trvá od svátku Tří králů až do Popeleční středy. Pro jiné je masopust jen třídenním svátkem, který se skládá z masopustní neděle, masopustního pondělí a masopustního úterý. V tuto dobu se dříve pořádaly zabijačky a nejrůznější veselice, lidé tančili a dosyta jedli, protože pak následoval čtyřicetidenní půst a lidé si maso museli odpustit. Pojďme se společně podívat na ty nejlepší únorové pochoutky, které k masopustu patří.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena