S domácími langoši se otevírá se nám celý svět chutí. Zatímco na stánku většinou nemáme příliš na výběr, doma si na langoše můžeme naložit cokoliv – od poctivého škvarkového sádla s cibulkou až po domácí švestková povidla.
- Domácí langoše využijeme je naslano i nasladko a s trochou invence je můžeme směle servírovat k večeři, návštěvě, jako nečekaný předkrm nebo zábavný dezert.
-> Jak se dělají langoše a co je na těsto potřeba?

Co na langoš?
Začněme od tradičních osvědčených způsobů, jak se servírují langoše:
- Česnek, sýr, kečup patří mezi klasiku, kterou vždycky dostaneme ve stánku s langoši. Langoš potřeme česnekem rozetřeným ve vodě nebo oleji, posypeme strouhaným sýrem a přelijeme kečupem. Pokud chceme něco navíc, vyměníme kečup za domácí pikantní omáčku.
- Česnek, zakysaná smetana, sýr je jemnější a krémovější varianta typická pro langoše v Maďarsku. Jde tučné jídlo plné chuti, které spolehlivě zasytí.
- Česnekové máslo, bylinky, sůl. Tahle minimalistická verze funguje skvěle jako předkrm. Použijeme rozpuštěné máslo s česnekem, zasypeme pažitkou, petrželkou nebo oreganem a lehce osolíme.

Langoš jako hlavní chod
Když si s domácím langošem trochu vyhrajeme, snadno z něj uděláme vydatné jídlo. Doporučujeme ho podávat na talíři s příborem.
- Smetana, uzený losos, kapary, kopr je elegantní varianta s nádechem luxusu. Vhodné na menší langoše, které se dají jíst jako finger food.
- Škvarková pomazánka, cibulka, kyselá okurka. Hutné, české, poctivé. Škvarky do pomazánky buď rozmixujeme s máslem a česnekem, nebo necháme jen tak nasekané. Navrch cibule a kyselá okurka jako dokonalý doprovod.
- Rajčatová omáčka, mozzarella, bazalka – langoš ala pizza. Tohle funguje výborně pro děti i dospělé. Z langoše se stane tak trochu pizza. Omáčku připravíme z pasírovaných rajčat, česneku a oregana. Zdobit můžeme lístky bazalky.
- Chilli con carne, čedar, jalapeños. Ostřejší ale skvělý langoš můžeme servírovat i přeložený jako taco.
-> Lepší než ze stánku! Domácí langoše krok za krokem

Sladké langoše? Ano prosím!
Smažené kynuté těsto si skvěle rozumí i s cukrem, ovocem nebo třeba tvarohem.
- Pocukrovaný langoš s máslem a skořicí. Po usmažení potřeme langoš máslem a posypeme skořicovým cukrem. Dostaneme něco mezi klasickým trdelníkem, belgickou vaflí a španělskými churros.
- Tvaroh, jahody, cukr, máta. Na langoš naneseme tvarohovou náplň a poklademe čerstvým ovocem. Mátu doporučujeme nasekat najemno a přidat jako svěží tečku.
- Nutella a banán. Vděčná kombinace, kterou ocení děti i dospělí. Místo nutelly můžeme použít třeba domácí jablečnou nutelu, arašídové máslo nebo jiný krém.
- Povidla, zakysaná smetana, perníkové koření Trochu vánoční atmosféry v létě? Proč ne. Povidla můžeme lehce ohřát, smetanu osladit a celé posypat perníkovým nebo skořicovým cukrem.
-> Kuchařka: Recepty na domácí langoše
ZDROJ: Flickr
Jak langoše servírovat?
Nemusíme zůstávat jen u ubrousku a kelímku. Langoš si zaslouží trochu slávy i na talíři:
- Přeložený jako kapsa – takový langoš je ideální k plnění. Můžeme do něj vložit škvarky, maso, tofu, salát či jinou zeleninu nebo sladké ovoce.
- Nakrájený na klínky – hodí se k namáčení do pikantního dipu. Takové langoše podáváme třeba k pivu s výraznou omáčkou – česnekovou, sýrovou nebo jogurtovou.
- Mini langoše – smažené jako jednohubky. Můžeme je podávat jako tapas nebo pohoštění na party. Buď s omáčkou k namáčení, nebo je můžeme rozříznout a naplnit podle vlastní fantazie třeba vajíčkovou pomazánkou.
- Gratinovaný langoš – po nanesení náplně posypeme sýrem a ještě krátce zapečeme v troubě, aby se sýr krásně roztekl a vršek zezlátnul.
Uvařte si s námi
Recepty, které by vám neměly ujít:
Langoše ze zakysané smetany
Babiččiny langoše

Práškové langoše

Nekynuté langoše

Andělsky sladké langoše
