- Mouku nasypeme na vál, ve středu uděláme důlek, nalijeme trochu vlahého mléka a přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek.
- Poté přidáme ostatní ingredience (zbytek mléka, sůl, zakysanou smetanu a jedlou sodu) a zaděláme na mírně lepivé těsto.
- Těsto na langoše vložíme do předem olejem vymazaného sáčku o velikosti velké igelitové tašky. Dáme do lednice na 3 hodiny kynout a pak už můžeme dělat první langoše.
- Vytvoříme z těsta kuličku v dlaních, pomoučíme vál, těsto pomačkáme do velikosti dlaně a pak oběma rukama ve vzduchu roztahujeme do velikosti pánve.
- Langoše smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.
- Domácí langoše mažeme kečupem, tatarkou, sypeme sýrem, česnekem apod.
Zakysanou smetanu lze nahradit bílým jogurtem. Těsto používáme ihned po vytažení z lednice. Klasické droždí můžeme nahradit sušeným 50 g = 25 g sušeného.
-> Jak se dělají langoše a co je na těsto potřeba?