Celkem obyčejné langoše

Recept na úplně jednoduché, úžasně chutné a nadýchané maďarské langoše, jak je dělávala moje dobrá máma. Výborně zasytí jako samostatné jídlo, hodí se i jako příloha k polévkám.


3.332x
60 min
1×

Postup přípravy

Do mísy prosejeme mouku, promícháme se solí, uprostřed vyhloubíme jamku, rozdrobíme do ní droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažnou vodou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout kvásek. Když kvásek vykyne - cca 15 minut, přilijeme slunečnicový olej. Těsto se stane lehčím a nadýchanějším.

Důkladně zpracujeme rukama na poloměkké, hladké, pružné a nelepivé těsto. Zpracováváme, až se na těstě začnou tvořit malé bubliny. Těsto necháme na teplém místě přikryté čistou utěrkou vykynout na dvojnásobný objem - asi 45 minut. Potom těsto v míse ještě jednou propracujeme a vyvalíme z něho válec, který přeneseme na jemně pomoučněnou desku.

Válec pokrájíme na stejné díly, z tohoto množství vyjde cca 6 kusů langošů. Pokud děláme menší langoše, tak je to více kusů. Nejprve válec rozkrojíme na polovinu a každou polovinu na stejný počet dílů. Každý jednotlivý díl ještě propracujeme a vytvoříme z nich bochníčky, které dáme na desku a necháme ještě kynout - cca 15 až 20 minut.

Vykynuté bochníčky stlačíme na plocho dlaní a vytáhneme oběma rukama od středu ke krajům kolem dokola, asi na velikost pánve, ve které langoše smažíme. Nevytahujeme langoše velmi do tenka, aby se neproděravěly a okraje necháváme silnější. Pokud by langoše byly velmi tenké, tak se nenafouknou, budou tvrdé, mohou se lámat a lehce se spálit.

V pánvi rozpálíme slunečnicový olej, až se z něho téměř dýmá, poté vložíme langoš a smažíme ho z jedné strany a dále z druhé strany. Langoše smažíme jen do růžova, ne do tmavé barvy, neboť potom jsou vysušené a tvrdé. Takto smažené langoše jsou velmi lehoučké, pěkné nafouknuté a uvnitř jsou duté. Pokud by olej nebyl dost rozpálený, langoš by ho nasákl a byl by těžký.

Smažený langoš položíme na talíř připravený hned vedle pánve a jemně osolíme, ale jen z jedné strany a ihned smažíme další langoš. Povrch hotových langošů poklademe plátky česneku.

Celkem obyčejné langoše podáváme jako přílohu k polévkám na kyselo a k jiným k sytějším polévkám. Pokud je podáváme samostatně, připravíme k nim horký citronový čaj, tedy podáváme jako samostatné jídlo na večeři. Kdo chce, může povrch langošů místo plátků česneku, potřít kašičkou připravenou z vody, soli a prolisovaného česneku.

Staré tradiční klasické langoše maďarské kuchyně obsahují jen mouku, droždí, vodu, sůl, cukr a málo tuku. Nemají v receptu žádné vejce, brambory, mléko či jiné ingredience. Povrch se potírá jen česnekem, žádná smetana, sýr či cokoliv jiné se nedává.

U tradičních langošů jde o jednoduché kynuté chlebové těsto. Tyto langoše se mohou péct jako rychlý oběd v den pečení chleba v peci. Původně to bylo jídlo chudých, na rozdíl od mnohých dnešních bohatších variant.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Celkem obyčejné langoše

Zpět na recept