
Švestková sezóna netrvá věčně, ale to neznamená, že si jejich sladkou chuť nemůžeme užít i za pár měsíců. Ukážeme si, jak švestky uchovat bez zbytečného stresu – ať už jako kompot, čatní nebo povidla či likér, zamražené, naložené do alkoholu nebo nasušené.
Když se švestky urodí, je jich najednou tolik, že nevíme co s nimi. Část padne na švestkové knedlíky, něco sníme rovnou ze stromu, ale co dál? Než začnou hnít v košíku, je dobré je nějakým způsobem konzervovat.
Vyzkoušeli jsme za roky ledacos, a tak vám předáme osvědčené metody, které nezaberou věčnost a výsledek stojí za to.
Nejjednodušší varianta, když máme hodně zralých plodů a málo času, je švestkový kompot.
Kompot ze švestek se hodí nejen jako dezert, ale i do ovocných dezertů nebo pod maso.
Švestky ale také můžeme zavařit na sucho a udělat si tak zásoby švestek na koláče.
Výhodou švestek bez nálevu je, že sklenici jen otevřeme a plody můžeme rovnou použít třeba do švestkového drobenkového koláče. Švestky nejsou nasáklé nálevem a koláč tak zbytečně nerozmočí.
Když máme čas a pořádný kastrol, můžeme se pustit do přípravy švestkových povidel.
->Když švestky dozrávají, šup s nimi do hrnce aneb Jak na nejlepší domácí povidla

Na sušení vybíráme švestky vyzrálé ale ne rozbředlé. Výsledkem úspěšného sušení je koncentrovaná chuť křížal, které se hodí do kaší, müsli, pečiva i jako zdravá svačinka. Ze sušených švestek můžeme vytvořit i báječné nepečené vánoční cukroví.
Zmrazení je nejrychlejší způsob uchování švestek bez cukru. Skvěle se pak hodí do koláčů, kynutých buchet, na švestková smoothie nebo jako rychlá švestková omáčka – stačí krátce povařit s trochou octa a koření.
-> Jak upéct nejlepší švestkový koláč: Vyberte si, bude to kynutý, litý nebo křehký?
Švestkové čatní nebo chutney je pikantní doprovod k pečenému masu, grilovaným klobásám nebo k sýrovému prkénku - zkrátka ke všemu, co se hodí zvýraznit sladkokyselou chutí ovocné omáčky.
Švestkový džem s čokoládou, švestková "nutella" – tmavý, luxusní a ideální na palačinky. Do švestek při přípravě povidel přidáme kakao nebo čokoládu.
Švestkový likér – naložíme švestky do alkoholu s cukrem a kořením, necháme odležet několik týdnů a přecedíme.
Švestky v alkoholu - tzv. opilé švestky můžeme naložit do brandy nebo rumu a uchovat ve sklenicích. Skvěle se hodí do pohárů nebo na přípravu bowle či punče.
Pečené švestky – upečeme s medem, ořechy a skořicí, zavíčkujeme do sklenic a máme hotovou dezertní bombu.
Švestkové knedlíky – Švestkové knedlíky jsou dokonalým polotovarem v mrazničce. Syrové knedlíky stačí vyskládat na tác, podobně jako když zamražujeme švestky, a po zmrznutí sesypat do pytlíky nebo krabičky. V mrazáku vydrží až do doby, než vás přepadne touha po sladkém jídle.
Recepty se švestkami, které by vás neměly minout:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena