
Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika - to je základ každého guláše. Zbytek je pole otevřených možností. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky guláši sluší například houby, zelenina, bylinky nebo brambory.
Klasický paprikový guláš, pravý maďarský guláš, pivní guláš, zabijačkový guláš, ale také telecí s bylinkami, vepřový s mrkví, krůtí s kari, maďarský perkelt, segedínský guláš, houbový guláš a buřtguláš - to je jen hrstka druhů, které si můžeme uvařit.
Vedle guláše se oblibě těší také přesnídávková gulášová polévka, kterou můžeme klidně servírovat jako hlavní chod, je totiž dostatečně hustá a vydatná. Pokud ke gulášové polévce ještě přikusujeme chléb, zaručeně nás zasytí.
-> Jak připravit perfektní houbový guláš?
Správný výběr masa je pro dobrý hovězí guláš zásadní. Ideální je nákup u řezníka, který nám poradí. Na guláš se nejlíp hodí hovězí kližka (po uvaření je měkká a šťavnatá) nebo pěkně prorostlá hovězí plec.
Připravit guláš však můžete z jakéhokoli kusu hovězího. Je však dobré mít na paměti, že přední hovězí (kližka, krk, plec) je plné pojivových tkání, které se dlouhým varem rozpadají a dodávají hovězímu guláši jedinečnou bohatou chuť.
-> Které hovězí maso se hodí na guláš a proč vybrat přední hovězí?
Výslednou chuť a barvu guláše ovlivňuje cibulový základ, proto bychom jeho přípravě měli věnovat značnou pozornost. Při vaření guláše platí poměr "kolik masa, tolik cibule".
-> Kolik cibule patří do guláše a jak připravit dobrý cibulový základ
Pravý guláš se nezahušťuje, správné hustoty dosáhneme rozvařením cibule a odpařením vody.
-> Jak zahustit omáčku bez mouky? Variant je víc, než jste možná mysleli
Mletá paprika dává gulášům pěknou červenou barvu a typickou vůni i chuť. Do hrnce s gulášem ji přidáváme ve chvíli, kdy již máme opečené maso.
A ideální gulášová příloha? Přece kynuté knedlíky! Ke guláši nejčastěji podáváme klasické houskové knedlíky, ale hodí se i noky a obzvlášť chutné jsou malé bramboráčky.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Snadný a rychlý krůtí guláš s rýží
Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce
Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.
Recept na bramborový guláš s klobásou krok za krokem
Základem dobrého bramborového guláše neboli buřtguláše jsou brambory a kvalitní uzenina. V nouzi můžeme sáhnout i po špekáčku, ale my nedáme dopustit na poctivé klobásy.
Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem
Segedínský guláš je maďarská klasika mezi guláši. Každá rodina má určitě svůj vlastní recept na segedín. Tentokrát si ukážeme tradiční postup při vaření tohoto oblíbeného pokrmu.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena