Pravý maďarský guláš je pikantní pochoutka, která je oblíbená ve světě. Nezahušťuje se nikdy moukou a má málo šťávy, obsahuje stejný díl cibule a kližky. Recept na klasický hovězí guláš s různými přílohami podle chuti.
Nejprve si připravíme zeleninu, až potom hovězí maso, aby nepustilo zbytečně šťávu, minerály a ostatní cenné látky. Poměr hovězího masa a cibule je zásadně 1:1.
Na pravý maďarský guláš se zásadně používá jen hovězí kližka, eventuálně hovězí krk pro vysoký obsah klihu - kolagenu, který se pomalým dušením uvolní a dává charakteristickou rosolovitost gulášové šťávy. Proto není vhodné připravovat guláš v tlakovém hrnci. Název guláš pochází z maďarského slova gulya - guja, které znamená stádo hovězího dobytka a od slova gulyás - gujáš, které znamená pastýř hovězího dobytka. Guláš se původně připravoval v kotlíku.
Kolik cibule patří do guláše a jak připravit dobrý cibulový základ
Guláš kraluje klasikám české kuchyně. Jeho základem je maso plné kolagenu a chuti i správně připravená cibule. Otázka „kolik cibule do guláše“ se diskutuje často. Odpověď však není jednoznačná a závisí na typu připravovaného pokrmu. Jaká jsou pravidla, která zaručí dokonale hustý a chutný guláš?
Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika. Snad u žádného jiného pokrmu se nedá tolik experimentovat jako právě u guláše. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky můžeme přidat řadu dalších surovin.
Recept na bramborový guláš s klobásou krok za krokem
Základem dobrého bramborového guláše neboli buřtguláše jsou brambory a kvalitní uzenina. V nouzi můžeme sáhnout i po špekáčku, ale my nedáme dopustit na poctivé klobásy.
Autor:Libchen
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena