Tradiční severo-portugalské a brazilské jídlo z hovězích drštěk a máslových fazolí, způsoby ochucení se mohou lišit dle kraje.
směs | |
---|---|
600 g | hovězí dršťky |
3 lžíce | olej |
2 ks | cibule |
300 g | anglická slanina |
5 stroužků | česnek |
2 dl | dobré červené víno |
1 l | domácí hovězí vývar |
5 ks | rajčata |
2 ks | mrkev |
3 plechovky | bílé fazole ve slaném nálevu |
podle potřeby | |
1 hrnek | citronová šťáva |
4 ks | bobkový list nebo bazalka |
podle chuti | |
3 lžíce | sůl |
2 lžičky | pepř a sůl |
na ozdobu | |
1 ks | nať nové cibulky |
1 snítka | nať petržele nebo koriandru |
Dršťky dobře omyjeme a promícháme s citronovou šťávou. Opět omyjeme a osolíme. Vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu, vaříme asi deset minut. Vyndáme a znovu opláchneme, pokrájíme na kousky. Na velké pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli, slaninu a orestujeme. Přidáme česnek a víno, hovězí vývar, dršťky, rajčata, mrkev, bobkové listy, pepř a sůl. Dusíme pod poklicí asi půl hodiny. Nakonec přidáme bílé máslové fazole, dobře promícháme a povaříme. Posypeme cibulkou a ozdobíme zelenou petrželkou nebo mátou. Tradiční fazolový guláš Dobrada podáváme s rýží nebo s chlebem.
Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika. Snad u žádného jiného pokrmu se nedá tolik experimentovat jako právě u guláše. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky můžeme přidat řadu dalších surovin.
Jde to i bez masa! Sójový bramborový guláš krok za krokem
Pojďte si s námi zkusit uvařit bramborový guláš trochu jinak.
Recept na vepřový guláš z trouby krok za krokem
Dnes vám přinášíme recept na chutný a téměř bezpracný guláš, který je vhodný i pro celiaky. S tímto fotoreceptem jej zvládne úplně každý.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena