Hovězí guláš z kližky

Recept na výborný hovězí guláš.


4.25x
120 min

Postup přípravy

Cibuli nakrájíme nadrobno a kližku nakrájíme na stejné kostičky. V kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli na něm orestujeme dohněda, hnědnutí cibule pozorujeme cca po 15 minutách. Následně přidáme maso a ze všech stran ho opečeme, dobře mícháme. Když je maso opečené, zasypeme sladkou paprikou (pokud chceme pikantní guláš, přidáme pálivou papriku či chilli). Rychle promícháme, aby paprika nezhořkla, následně osolíme a opepříme.

Maso podlijeme cca 0,2 l vody a promícháme. Následně přidáme rajský protlak, dále do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek, podrcenou majoránku a necháme dusit při nejnižší možné teplotě. Guláš stále hlídáme a občas promícháváme, podle potřeby přiléváme vodu. Jakmile je maso měkké, podle preferencí dodáme některou z výše uvedených surovin. V případě, že použijeme pěknou kližku, guláš nemusíme zahušťovat, protože o zhoustnutí se postará rozpuštění klih z masa. V případě potřeby ale zahustíme dle našich preferencí (chlebová strouhanka, strouhaná syrová brambora, klasická jíška).

Guláš z hovězí kližky podáváme posypaný čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráčky nebo těstovinami.

Jak připravit dokonalý guláš?

user-icon

autor Lukáš


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Hovězí guláš z kližky

Zpět na recept