Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem

Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem

Segedínský guláš je maďarská klasika mezi guláši. Každá rodina má určitě svůj vlastní recept na segedín. Tentokrát si ukážeme tradiční postup při vaření tohoto oblíbeného pokrmu.

36668×

Recept na segedínský guláš krok za krokem 

1) Příprava surovin.

Na segedínský guláš budeme potřebovat: 2 - 3 cibule, 200 g slaniny, lžíci sádla, špetku kmínu, hrstku bobkového listu, 1 bramboru, 2 lžíce mleté červené papriky, 1 kg vepřové plece bez kosti, 500 g kysaného zelí, 0,5 l vývaru (nebo vody), 200 ml smetany ke šlehání (33%).

Nezapomeneme na houskový knedlík jako přílohu a pár lžiček zakysané smetany na dochucení.


2) Nejdříve si nakrájíme slaninu a cibuli na kostičky.

Kostičky slaniny mohou být větší.


3) Na sádle osmahneme slaninu, dáme jí čas, dokud nepustí tuk. Opečenou slaninu vyndáme a na vzniklém výpečku osmahneme cibuli. Na cibuli si dáme záležet, trvá to nějakou dobu, než nám hezky zezlátne.

4) Mezitím si nakrájíme maso na stejně velké kostičky. 


5) Nakrájené maso necháme na pánvi zatáhnout - zprudka ho orestujeme. Poté ho odstavíme, bude pouštět šťávu, to proto, že je uvnitř ještě syrové. 


6) Až budeme mít cibulku hotovou, přidáme k ní papriku a pořádně promícháme.

Když budeme přidávat papriku, můžeme na chvilku stáhnout kastrol z ohně, to aby paprika při vysoké teplotě nezhořkla. 


7) Do cibule s paprikou přidáme slaninu, maso a pořádně promícháme.


8) Přilijeme vývar nebo vodu a necháme vařit na mírném ohni, dokud maso nezměkne. Přidáme kmín a bobkový list.

Guláš necháme jen lehce probublávat, klidně hodinu, aby maso bylo krásně měkké. 


9) Přidáme propláchnuté kysané zelí, promícháme a necháme dále vařit. 


10) Mezitím si oloupeme a nastrouháme bramboru, kterou přimícháme do guláše.

Brambora nám guláš zahustí, aniž bychom museli použít jíšku. 


11) Do segedínského guláše přilijeme smetanu, promícháme a necháme ještě tak 10 minut vařit.


12) Z guláše vyndáme bobkový list a tímto je guláš hotov.


13) Guláš podáváme nejlépe s domácím houskovým knedlíkem a můžeme přidat lžičku zakysané smetany, ta nám guláš lehce zjemní.


Segedínský guláš a finanční náročnost

1 kg vepřové plece vyjde cca na 120 Kč, 250 g slaniny 50 Kč, cibule 5 Kč, smetana 25 Kč, brambora 3 Kč, kysané zelí 15 Kč, ostatní suroviny vyjdou zhruba na 30 Kč. 8 porcí segedínského guláše nás tak vyjde na cca 248 Kč. 

Další skvělé recepty na segedínský guláš najdete v našich receptech zde
user-icon

autor Jarka-P

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz