BSE. Bovinní spongiformní encefalopatie neboli nemoc šílených krav. Velký strašák přelomu století, který uspíšil pokles konzumace hovězího masa. Naštěstí ale nemoc urychlila zavedení značkování při prodeji hovězího masa. Prodejnost hovězího masa jistě ovlivňuje fakt, že muži milují hovězí steaky.
10.02.2007
ČÍST VÍCEJavor je nejznámějším symbolem Kanady. Z něj vyráběný javorový sirup také většina z nás alespoň z doslechu zná. K čemu se ale používá a jak se vyrábí, to se dozvíte v následujícím článku.
07.02.2007
ČÍST VÍCESymbolem letošního léta se bez pochyb stalo grilování. Jsou to chvíle pohody, kdy si všichni odpočinou, poklábosí a popovídají si s přáteli. Dobré náladě většinou napomáhá také popíjení vínečka nebo prostě toho, co máme rádi. Komu by se tohle všechno nelíbilo, když k tomu všemu ještě nasáváme lahodné vůně grilujícího se masíčka.
07.02.2007
ČÍST VÍCEDnes naposledy si můžeme přečíst něco o domácí zabijačce. Nepřipravili jsme si ještě totiž dobrou zabijačkovou polévku, neochutnali jsme zabijačkový gulášek a nevíme, jak připravit škvařené sádlo nebo huspeninu. Proto je tu dnešní a zároveň poslední díl našeho zabijačkového seriálu.
29.01.2007
ČÍST VÍCEJe tady další díl o domácí zabijačce. Dočtete se, jak se připravují jitrnice, jelítka a tlačenky.
26.01.2007
ČÍST VÍCEPokud máte rádi ovar s čerstvě nastrouhaným křenem, tak právě dnes si můžete přečíst, jak takový ovar připravit.
25.01.2007
ČÍST VÍCEPo přečtení předchozích dvou dílů našeho seriálu o domácích zabijačkách víme, co je důležité připravit si pro domácí porážku a kdo je nejdůležitější v tak významný den. Také již máme zhruba nabourané maso a nyní nás čeká jeho další úprava.
24.01.2007
ČÍST VÍCEA je tu druhý díl seriálu o zabijačkách. Přišlo ráno a připraveni jsou všichni přítomní. Nejvíce očekávaná osoba, nejdůležitější pro tento den, se možná trochu opozdí, ale určitě na vás nezapomene. Nastal přece den, který je tak výjimečný, tak zvláštní.
23.01.2007
ČÍST VÍCEDalší díl našeho severského gastronomického putování se odehrává ve Švédsku. I Švédové ve svém jídelníčku upřednostňují ryby, vedle toho si cení zvěřiny. Kromě mnohého jiného dalo Švédsko světu "smorgasbord", tedy švédský stůl.
23.01.2007
ČÍST VÍCEKde jsou ty časy, kdy se na vesnicích scházeli lidé a chlubili se, co všechno si připravili ze zabitého prasete? A důvody k tomu byly různé. Přinášíme vám první díl našeho seriálu o domácích zabijačkách.
22.01.2007
ČÍST VÍCEV minulém článku jsme se podívali, co si na talíř dávají Islanďané, tentokrát zavítáme do Norska. Ač se kuchyně mohou zdát podobné, každá má svá specifika.
17.01.2007
ČÍST VÍCENenasycené mastné kyseliny omega 3, které jsou obsaženy především v rybím tuku, snižují riziko srdečních a cévních onemocnění i úmrtí na infarkt, mají protizánětlivé účinky, ovlivňují proces srážení krve a také zlepšují kvalitu vlasů a nehtů.
16.01.2007
ČÍST VÍCEDo severní Evropy mnoho z nás nezavítá, natož abychom se seznámili se severoevropskou kuchyní. Tentokrát se zastavíme na Islandu a podíváme se na to, čím se živí lidé, kteří se dožívají téměř nejvyššího věku v Evropě.
15.01.2007
ČÍST VÍCEBylo zjištěno, že nejsou houby až tak škodlivé, jak se o nich všemožně psalo, a že jen malá část z nich jsou životu opravdu nebezpečné! Přes tři tisíce druhů hub jsou pro lidi velikou pochoutkou.
06.01.2007
ČÍST VÍCEOřechy jíme ráno na snídani. Dodají tělu energii tolik potřebnou pro náročný pracovní den. Na večer jsou příliš těžké. Je důležité je dobře rozkousat, jsou tak lépe stravitelné a tělo využije všechny látky, které ořechy obsahují. Měli bychom je konzumovat pravidelně, ale s mírou.
18.12.2006
ČÍST VÍCEMaso stejně jako mléčné výrobky a vejce obsahuje bílkoviny, které jsou podobné těm lidským. Je třeba dávat přednost masům, které nejsou tak tučné, a to je maso drůbeží, rybí a králičí.
17.12.2006
ČÍST VÍCEZačínající kuchaři a kuchařky, je tu opět pár užitečných rad, které vám pomohou při vaření. Polévky jsou nejstarším a nejobvyklejším jídlem. Nahradí nám oběd i večeři. Podle potřeby a chuti je můžeme zahušťovat, mrazit a díky různým zavářkám a vložkám snadno vykouzlíme všemožné variace i pro sváteční příležitosti.
12.12.2006
ČÍST VÍCENaposledy se setkáváme, abychom se dozvěděli, jaká těsta můžeme připravit pro pečení vánočního cukroví nebo jiných sladkostí. Také se dozvíme, že v podmínkách malých kuchyní můžeme připravit i nepečené dobroty na náš vánoční stůl.
30.11.2006
ČÍST VÍCERozinky nebo, chcete-li, hrozinky neodmyslitelně patří do sladkého pečiva a ruku v ruce se pojí i s vánoční atmosférou. Sušené vinné hrozny se báječně doplňují s ostatním kandovaným ovocem. Někdo je rád "zobe" jen tak samotné. Pojďme si o rozinkách říct něco bližšího.
29.11.2006
ČÍST VÍCENebojte se příprav na Vánoce, pečení cukroví ani pohoštění pro vaše hosty. Skvěle zabaleným dárkem každého překvapíte. Stačí se inspirovat nápady a tipy, které jsou tu pro vás.
23.11.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena