Možná si říkáte, čím je islandská kuchyně tak zajímavá, když se beztak jedí hlavně ryby. Možná ale budete překvapeni, že se tu ve velkém konzumuje skopové maso a dokonce i zde vypěstované exotické ovoce.
Podmínky pro zemědělství
Led, chlad a dlouhé polární noci. To vše islandským zemědělcům příliš nenahrává. Na druhé straně Island oplývá geotermálními prameny, které zajišťují nezbytné teplo, a dlouhými letními polárními dny. Zejména městečko Hveragerdi je poseto desítkami skleníků, ve kterých dozrávají banány a další v těchto zeměpisných šířkách dosti netypické ovoce a zelenina. Ze živočišné výroby je významný chov ovcí a koní. Pěstovat se na promrzlých, lávových půdách, snad kromě brambor a zelí, nedá zhola nic. Islanďané jsou tak odkázáni na dovoz drtivé většiny potravin, což ovšem pro 300tisíc lidí není zase takový problém.
Typické islandské pokrmy
Když se řekne islandská kuchyně, většina z nás na talíři vidí ryby a jiné mořské plody, případně skopové a jehněčí maso a desítky druhů ovčích sýrů. Dosti oblíbeným je například fermentovaný žralok, jehož bychom na jídelním lístku nalezli pod položkou "Hakarl", další specialitou je "Hangikjöt", neboli uzené jehněčí, které je díky volnému chovu ovcí a zdravému ovzduší vynikající. Jelikož jsou Islanďané zvyklí plně zpracovat i to málo, co jim příroda nabízí, konzumují se tu v hojné míře také zvířecí vnitřnosti, končetiny a žlázy. Pokud tedy nechcete být nepříjemně překvapeni, vyhýbejte se pokrmům zvaným "slátur". Pokud ale naopak takovým lahůdkám holdujete, máte nejvyšší čas vydat se na Island. Od poloviny ledna do konce února zde totiž slaví festival jídla jménem "Thorramatur", při kterém se podávají samé delikatesy, tak jak je kdysi ve středověku jedli Vikingové.
Jako dezert můžete vyzkoušet "Skyr", neboli sladký tvaroh s lesním ovocem, nebo "Randalin", což je koláč s borůvkovým džemem. Oblíbené je také skořicové cukroví.
Islandské nápoje
My máme pivo, Rusové mají vodku, ale co se pije na Islandu? Kupodivu obojí. Pivo je tu však, stejně jako všechno ostatní, poměrně drahé. Za půllitr mnohde zaplatíte v přepočtu i 200 korun. Nejlepším islandským pivem je prý světlé Egils, islandskou vodku najdeme pod názvem Ursus. Alkohol ale až na několik výjimek zakoupíte pouze v restauraci, prodávat jej smí jen některé obchody. Jeho dovoz a prodej řídí stát.
Zahraniční vlivy
Samozřejmě ani islandská kuchyně se neubránila zahraničním gastronomickým vlivům, což je možná pro slabší žaludky dobře. Těstoviny i hamburgery se tu jedí naprosto běžně. V restauracích vám jistojistě uvaří i z hovězího, vepřového a drůbežího.
Příště se podíváme směrem na východ, konkrétně do Norska. Těšte se například na jehněčí kotlety nebo rybí polévku.
Foto:
Profimedia.cz