Abychom si tohle všechno užili a ještě se výborně najedli, musíme vědět, jak na to. Masíčko by mělo být nejen dobré, ale také zdravé. Každý má sice jiné chutě, ale pravdou je, že tučné maso a uzeniny nahradilo libové drůbeží maso. Oblíbená je také zelenina a vepřové si samozřejmě udržuje svůj post nejoblíbenějšího. Aby bylo maso měkčí a lahodnější, doporučují jej odborníci nakládat do speciálních grilovacích směsí, které se dají koupit a poté se jen rozmíchají s olejem. Nejlepší je, když takto upravené maso necháme uležet přes noc.
Maso se krájí zásadně přes vlákno a klepeme minimálně, raději vůbec, aby nepustilo zbytečně moc šťávy a při grilování neztuhlo. Je dobré grilovat co nejlibovější maso, protože v opačném případě nám tuk kape do ohně a škvaří se. Proto se do masa také nepíchá, ztrácí šťavnatost. Suché maso můžeme obalit ve slanině, která ho i krásně provoní. S rybami je to mnohem jednoduší, protože nevyžadují mnoho pozornosti. Jen se pokapou citronem ale nesolí.
Dobré marinády si můžeme udělat z vlastních domácích zásob bylinek, ale dnes můžeme koupit veškeré možné směsi koření, které by se nám třeba ani nepodařily namíchat. Ogrilované maso nebo zeleninu můžeme namáčet do různých omáček a my vám několik z nich poradíme:
Pepřová omáčka
Podle toho zda držíme dietu, smícháme jogurt nebo kysanou smetanu s pepřem a solí. Pepř může být barevný, celý nebo jen drcený. Záleží na chuti.
Hořčicová omáčka
Do oblíbené hořčice vmícháme podle chuti trochu majonézy nebo jogurtu a osolíme ji a opepříme.
Exotická omáčka
Z citronu nebo limetky vymačkáme šťávu a smícháme ji s trochou oleje, Přidáme kari koření a drobně nasekaný ananas. Můžeme použít i mango. Nakonec omáčku podle chuti přisladíme a je hotovo.
Ďábelská omáčka
Očištěnou cibulku nasekáme spolu s feferonkou a kyselou okurkou najemno. Vše přidáme do kečupu. Lehce základ ochutíme jablečným octem a cukrem. Tato omáčka je výborná k hovězímu masu.
Kari omáčka
Majonézu nebo jogurt smícháme se lžičkou kari koření, přidáme trochu worcesterské omáčky a nakonec do ní zamícháme najemno nasekanou cibulku.
Jogurtová omáčka
Do bílého jogurtu přidáme utřený stroužek česneku a posekané zelené bylinky. Které bylinky do omáčky přidám záleží jen na naší chuti. Je ale důležité, aby byly bylinky čerstvé. Omáčka je pak víc voňavá. Nakonec ji ještě podle chuti osolíme a opepříme.
Omáčka barbecue
Připravíme si rajčatové pyré nebo jej koupíme, přidáme do něj najemno nakrájenou cibulku, nakrájené lístky bazalky, trošku chilli, olej a rozetřený česnek. Vše ke konci promícháme a dochutíme solí a pepřem.
Zkuste vyzkoušet naše rady a recepty na omáčky a pokud máte jakékoliv zlepšováky nebo rady, neváhejte a napište nám, budeme velice rádi.
Foto:
Profimedia.cz