Domácí zabijačka 1.díl

Domácí zabijačka 1.díl

Kde jsou ty časy, kdy se na vesnicích scházeli lidé a chlubili se, co všechno si připravili ze zabitého prasete? A důvody k tomu byly různé. Přinášíme vám první díl našeho seriálu o domácích zabijačkách.

54542×

Nešlo jen o to si poklábosit o tom, kdo co viděl a slyšel, ale šlo i o to, že vlastně nikdo nebyl sám. Každý rok se pravidelně lidé scházeli také u tradičních a v něčem i slavnostních činnostech, jako byla například domácí zabíjačka. V žádném stavení tehdy nechyběla domácí zvířata, na dvorku pobíhaly mezi drůbeží kočky a u plotu štěkali psi. Na jaře voněla blízká políčka čerstvě zoranou hlínou, v létě za stavením na louce vonělo seno, na podzim se vznášel nad ohýnky dým z bramborových natí. Jen v zimě se zdálo, že je klid. Kolem stavení ležel bílý sníh, který nevěstil nic o tom, že by se zde pracovalo. Stopy v něm zanechali jen vrabčáci, kteří se sháněli po něčem k sezobnutí. Po novém roce se ale přece jen něco začalo dít. Koncem ledna a v průběhu února se kolem usedlostí dělo cosi mimořádného. Lidé se připravovali na domácí porážku - na zabijačku. Ta bývala významnou událostí rodiny. Prasata chovaná na porážku byla krmena na co nejvyšší hmotnost. Před porážkou se praseti věnovalo více pozornosti, dostatečně se podestýlalo, aby se mu vyčistila kůže a zmizely z ní všechny vady.

Přípravy na zabijačku

Aby se domácí zabijačka vydařila, bylo třeba předem dohodnout den, kdy se měla konat, objednal se řezník a samozřejmě se muselo vše připravit. Nesmělo se zapomenout na suroviny nebo na pomůcky, které byly potřeba k hladkému průběhu porážky a správnému zužitkování masa.

  • Několik dní předem se objednávaly housky do jelítek a jitrnic. Žemle se rozložily tak, aby do porážky trochu oschly.
  • Také se musel zajistit dostatek špejlí, které se na jednom konci seřízly do špičky. Ty byly nutné k zašpejlování jitrnic a jelítek.
  • Vhodné bylo zajistit si vepřová střeva a měchýře a papírová střeva na tlačenky a další výrobky.
  • Důležité bylo připravit si dostatek koření - sůl, pepř, nové koření, kmín, hřebíček a majoránku.
  • Nutná byla také cibule jemně pokrájená a dozlatova usmažená a oloupaný česnek.
  • Zapomenout se nesmělo na dostatek uvařených velkých krup.
  • Byly třeba dostatečně velké hrnce na vaření masa a na zachycení krve, větší nádoby - mísy, vany na míchání tlačenek, jitrnic a jelítek.
  • Mezi nezbytné pomůcky patřily mlýnky na maso, mixér, sekáč nebo sekera na dělení masa, řeznické nože a ocílka na jejich broušení. Bez nich by žádná zabijačka nebyla možná.
  • Háky a tyče k zavěšení masa, vidličky, cedníky, nádoby na nakládání masa, vědra.
  • Připraveno muselo být také samotné místo k opracování a k zavěšení prasete.

Den před porážkou

Den před porážkou se připraví vše potřebné - necky, kde se bude prase pařit, vědra, hrnce, kladka k zavěšení poraženého vepře. Pamatuje se na to, že v den porážky musí být dostatek horké vody. Prase den před porážkou krmíme pouze ráno, aby nemělo střeva příliš plná, ale dáme mu dostatek pitné vody. Pokud bylo vše potřebné připraveno a zajištěno, zbývalo jen vyčkat do rána, které se rychle blížilo. Připravena byla také dobrá slivovička, kterou se zapíjel chladný a perný den. Foto: Profimedia.cz

Domácí zabijačka 2.díl

A je tu druhý díl seriálu o zabijačkách. Přišlo ráno a připraveni jsou všichni přítomní. Nejvíce očekávaná osoba, nejdůležitější pro tento den, se možná trochu opozdí, ale určitě na vás nezapomene. Nastal přece den, který je tak výjimečný, tak zvláštní.

Domácí

user-icon

autor Stáňa

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena