
Trápí vás nachlazení, potřebujete nakopnout imunitu? Koncentrovaná dávka zázvorové šťávy spolu s dalšími surovinami se proslavila v domácí medicíně jako ginger shot. Postaví vás postaví na nohy. Jak zázvorový panák vypadá, jak si ho připravit a co s vámi udělá?

Křen je jednou z tradičních surovin české kuchyně. Jídlům dodává nenapodobitelnou štiplavou chuť. Jak ho můžeme v kuchyni využít, kam se hodí a kde se projeví jeho řízná povaha nejlépe?

Řapíkatý celer je víc než zelenina do vývaru. Křupe, voní, hodí se snad do každého zeleninového jídla a chová se skvěle v teplé i studené kuchyni. Upotřebíme ho od omáček přes polévky asaláty až po rychlé přílohy a pomazánky. Přidáním řapíkatého celeru rozhodně nezkazíme žádný recept.

Gazpacho nevyžaduje žádné vaření, jen zralá rajčata, mixér a pár úkonů. Jak ho připravit, aby nebylo mdlé ani vodové? Jaké suroviny vybrat a jak do dochutit? Čtěte dál, dovíte se také, jak nachystat salmorejo nebo melounovou verzi.

Bublající pití je něco mezi limonádou a elixírem mládí. Kombucha si stále získává srdce příznivců zdraví, i těch, co rádi experimentují. Připravte si doma nápoj, který tisíce let okouzluje chuťové pohárky. Možná vás nasměruje k novému způsobu vaření a životnímu stylu.

V Řecku tvoří základ musaky, v Itálii se zapéká s rajčaty a sýrem, na Blízkém východě se z něj připravuje krémový dip baba ganoush. Jak s lilkem pracovat, čím se liší jednotlivé odrůdy a co všechno z něj můžeme uvařit?

Když teploty šplhají ke třicítce, hledáme lehké, svěží a rychlé recepty. Potřebujeme zasytit, ale příliš nezatížit trávení. Poradíme vám, jaké suroviny vybírat, co z hlediska výživy, počasí i vaření dává smysl — a přidáme sedm receptů, které se hodí do letní kuchyně.

Chlazená bulharská polévka tarator umí ve vedru zachránit. Připravuje se za studena z bílého jogurtu, okurky, česneku, kopru a vlašských ořechů. Zní to jednoduše? Taky že je! A přitom tohle geniální jídlo potěší, osvěží a zasytí. Ukážeme vám, jak si tarator připravit doma i jak jeho chuť trochu obměnit.

Možná právě keříčky rybízu, jejichž větvičky jsou obalené dlouhými hrozny s černými nebo červenými plody a pod tíhou ovoce se sklánějí k zemi, by chtěl mít na své zahrádce nejeden z nás.

Třešně jsou ideální do koláčů, knedlíků, zmrzlin i kompotů. Poradíme, jak s nimi naložit v kuchyni, kolik cukru přidat do sklenice a proč má smysl zavařovat kompoty. Praktické rady, recepty a tipy, co si schovat na zimu.

Zahrádky i obchody se plní čerstvými jahodami, ze kterých vás naučíme připravit jednoduchý mléčný koktejl. Tento nápoj dokonale osvěží!

Není nad sklenici poctivé domácí limonády, která opravdu osvěží. Ukážeme si, jak na jednoduchou a přitom výtečnou mátovou limonádu z několika surovin. S tímto receptem to zvládne každý – a věřte, že zůstane v rodinném repertoáru.

Čím pozvednete i obyčejnou sekanou s bramborovou kaší? Jak udělat z obyčejného tvarohu pomazánku plnou chuti a zdraví? Mini bylinkami! Microgreens, jak se jim říká, vypěstujete třeba na parapetu, sklidíte nůžkami a uvaříte jako šéfkuchaři. Které druhy se nejlépe hodí k tradičním jídlům a jak je jednoduše zařadit do každodenního jídelníčku?

Pohanka je tradiční plodina české kuchyně. Připravte si z ní pohankovou kaši, placky nebo rizoto - jako Valaši.

Vlastní kysané zelí nestojí mnoho úsilí. Stačí chuť, nadšení a... zelí! Přizvat můžete i děti, pomohou vám se šlapáním. Skvělí chuť domácí naložené zeleniny je nepřekonatelná. Salát z kysaného zelí vás provede sychravým obdobím s posílenou imunitou.

Tato kaloricky velmi chudá zelenina je skutečným plodem krásy. Do našich skleníků přicestovaly okurky z Indie. Její blahodárné účinky jsou známé již od středověku.

Čočkovou Češi milují! Její příprava je jednoduchá a proto se objevuje v českých menu po celý rok. V české kuchyni najdeme několik variant čočkové polévky: od klasické babiččiny, recepty na čočkovou polévku z hnědé čočky až po krémovou polévku z čočky červené. Všechny jsou skvělé a byla by škoda je nevařit!

A je to tady! Už pár dní si můžete dopřát pravý český burčák, doslova poklad pozdního léta a podzimu. Jak poznat ten pravý? A hlavně, co si při popíjení burčáku dopřát k zakousnutí?

Dýňový olej má lahodnou chuť a považuje se za dokonalý všelék. Získává se ze semen tykve obecné neboli dýně a lisuje se za studena. Má specifickou chuť i vůni, charakteristická je pro něj tmavě zelená přecházející do červena, až téměř černá barva, a příznačná oříšková chuť, díky které je velmi oblíben. Je skvělý do salátů, ale třeba i k dochucení těstovin.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena