Není nad sklenici poctivé domácí limonády, která opravdu osvěží. Ukážeme si, jak na jednoduchou a přitom výtečnou mátovou limonádu z několika surovin. S tímto receptem to zvládne každý – a věřte, že zůstane v rodinném repertoáru.
Když se řekne máta, většině z nás naskočí mátový čaj nebo domácí limonáda s citronem. S touhle bylinkou ale zvládneme mnohem víc.
Pod slovem "máta" se ukrývá celá rodina bylinek z rodu Mentha. V přírodě jich existují desítky, ale v kuchyni jsou nejzajímavější hlavně:
-> Máta peprná: Bylinka, bez které si oblíbené mojito nedovedeme představit
S mátou můžeme kouzlit ve studené kuchyni – nasekat ji do jogurtového dresinku, ochutit s ní ovocný i zeleninový salát nebo ji přidat k melounu.
Výborně si rozumí s čokoládou – skvělá je v brownies, čokoládové polevě polevy i jako ozdoba na dort a zákusky.
Máta se hodí i do slaných jídel. Skvěle doplňuje jehněčí maso, grilovanou zeleninu, cizrnový hummus nebo rýžové pokrmy. V orientální kuchyni je nenahraditelná, protože krásně doplní tučnější nebo pikantní jídla.
Na mátovou limonádu budeme potřebovat:
Mátové lístky otrháme, budeme potřebovat celou hrst. Mátu vhodíme do mixéru, přidáme trošku vody a pečlivě rozmixujeme.
Z citronů vymačkáme šťávu.
Do mixéru s mátou přilijeme citronovou šťávu, přidáme med, opět trochu vody a znovu rozmixujeme.
Ochucenou mátovou směs vlijeme do džbánu, přilijeme zbytek vody a dobře promícháme.
Mátovou limonádu necháme před podáváním vychladit. Pokud by nám v limonádě vadily kousíčky máty, můžeme nápoj přecedit přes jemné sítko.
Mátovou limonádu podáváme s ledem a kouskem citronu.
Recepty s mátou, které by vám neměly ujít:
Osvěžující rajčatový salát s mátou
Pečený ananas s mátou a malinovým coulis
(doba přípravy 45 min )
Autor:redakce