Bílá sobota je dnem, kdy se kuchyně probouzí po dlouhém půstu a začíná vonět: po mazanci, beránkovi, čerstvých bylinkách... Právě v tento den se mísí dávné zvyky s přípravou na velikonoční hostinu. Zatímco se ve starých chalupách vymetalo smetí a rozdmýchával oheň, na stole se objevovaly první sváteční dobroty. Připravte si je i vy.
K oslavám Velikonoc neodmyslitelně patří typická česká jídla jako pučálka, nádivka, vařená vajíčka, pečené jehněčí nebo skopové maso, špenát, mazanec či jidášky.
Velikonoce se kvapem blíží a jistě se už ohlížíte nejen po velikonočních receptech, ale i po výslužce pro koledníky a s dětmi plánujete barvení vajíček. Nachystejte si letos doma oslavu jarních svátků se vší parádou!
Každému z nás už se někdy stalo, že se mu dostal do rukou recept, ve kterém bylo místo gramů uvedeno množství v šálcích či sklenicích, lžících či lžičkách. Dnes vám to s vážením a měřením ulehčíme a přiblížíme vám převod na gramy.
Kupované listové těsto je běžně k dostání v obchodech chlazené nebo mražené. Koupit ho můžeme v kuse nebo vyválené. Proč bychom si ho měli dělat vlastnoručně? V čem je to domácí jiné než kupované? Rozhodně bude mít jiné složení. Domácí lístkové těsto totiž voní máslem!
Langoš je nadmíru oblíbená pochoutka, která spolu s párkem v rohlíku bývá neodmyslitelnou součástí rychlého pouličního občerstvení. Odkud pocházejí, jak jednoduché nadýchané langoše připravit a co na ně potřebujete?
Na Štědrý den se má držet půst. Výjimku drží vánočka, která se s mlékem nebo bílou kávou může podávat k vánoční snídani. Jak připravit dokonalou kynutou vánočku?
Jídlo jako dárek vždycky udělá radost! Jedlé dárky můžou být speciálně pro muže i pro ženy, slané nebo sladké, vtipné a nápadité. Obdarovaný vždycky něco na zub ocení, zvlášť, když jde o domácí nebo vlastnoruční dílo. Dárky k jídlu se hodí i pod vánoční stromeček. Nevíte, co k Vánocům? Vyhrňte rukávy a pojďte se inspirovat
Ve spoustě českých rodin se každé ráno připravují snídaně a svačiny. Nejedna maminka jistě stojí před nelehkou otázkou, jestli rohlík nebo chléb, namaže svým milým máslem, či zda použije tolik propagovaný margarín. Dnes si tedy obě tyto potraviny porovnáme a přidáme i třetí variantu - směsný tuk.
Když ceny másla atakují rekordy, zvažujeme, co a jak péct. Namažeme raději máslo na chleba, nebo z něj upečeme křehký koláč? Někdo raději omezí pečení, jiný možná hledá způsoby, jak upéct moučník bez másla. Dobrá zpráva je, že existuje řada receptů na buchty, moučníky a dezerty, které se bez něj obejdou. Bez použití průmyslově zpracovaných tuků.
Princezna Catherine, dříve známá jako Kate Middleton, platí nejen za britskou módní ikonu. Je i příkladem, jak zdravě jíst a žít. Lásku k jídlu se také snaží předávat i svým dětem. Přestože i princezna někdy sáhne po sladkostech, snaží se to nepřehánět. Co jí princezna z Walesu a její rodina? Jaké jsou její stravovací návyky a oblíbená jídla?
Máloco vyvolá takovou radost v houbařském srdci, jako hnědé hlavy praváků či žluté kluboučky lišek. Když se urodí, přichází (někdy těžká fáze) rozhodování, jak je zužitkovat. Jak z nich dostat to nelepší: Jsou to houbové řízky, smaženice, houbová omáčka nebo kulajda?
Uvařit s rozpočtem jako školní jídelna nebo připravit šestichodové menu ze zbytků, jsou jen některé úkoly, se kterými se museli soutěžící doteď popasovat. Přísný šéfkuchař Radek Kašpárek podrobuje dva týmy nejrůznějším výzvám a nesnáší plýtvání!
Tentokrát bude Prostřeno! tak trochu speciální, zaměří se na zdravou výživu. Budou vědět soutěžící, co je to lanýž? Patří tuky do jídelníčku? A kdo bude mít problém skoro se vším?
Street food je vskutku celosvětový fenomén. V posledních letech se stal dokonce neodmyslitelnou součástí kultury větších i menších měst po celém světě. A to se pomalu ale jistě projevuje i u nás.
Pokud jste milovníci vína, vyzkoušejte si náš test, který prověří vaše znalosti. Ne každý, kdo víno pije, mu také rozumí. Ale je možné, že jste opravdovými odborníky! Kolik toho víte o historii, druzích a kvalitě tohoto oblíbeného nápoje?
V pořadu Prostřeno! se tentokrát představí pestrá skupina soutěžících, kteří se předvedou nejen svými kuchařskými dovednostmi, ale i originálními nápady.
Jak jste na tom se znalostmi z oblasti gastronomie? Díky našemu kvízu odhalíte, zda vaše kuchyňské dovednosti jsou na úrovni profesionála, nebo naopak máte ve znalostech slabá místa. Pojďme se společně podívat na pár pojmů, které byste měli znát, pokud je vaření vaší oblíbenou činností.
Každému občas doma nějaký ten kus chleba zbyde, ale pokud ho nenecháte v sáčku, kde zplesniví, ale třeba v bedýnce ve spižírně, kde jen vyschne a ztvrdne, můžete ho sice věnovat sousedům, kteří mají slepice, ale můžete ho také docela dobře zužitkovat v kuchyni.
I když jsou brambory známé vysokým obsahem sacharidů, do dietního režimu se hodí. Ale jak brambory připravit na vícero způsobů tak, aby pořád splňovaly dietní normy a náš denní kalorický příjem byl optimální?
Letní počasí s sebou nese řadu příjemných, ale i méně příjemných věcí. K těm druhým dozajista patří spáleniny od slunce a drobná zranění od dotěrného hmyzu. Jak si poradit, když nemáme po ruce lékárničku? Pomohou nám suroviny, které doma běžně najdeme v ledničce či spíži.