
Štola se řadí mezi sladké pečivo, které pomalu nahrazuje symbol českých Vánoc - vánočku. Vánoční štola má čím dál více příznivců i u nás.

Zkušení mistři pekaři dovedou umně splétat spodní patro vánočky i ze šesti pramenů. Vy můžete zkusit daleko jednodušší metody, jak vánočku uplést. Pojďme na to!

Poleva je vlastně lesklý povlak (glazura) nejčastěji používaná na moučníky a cukroví, ale hlavně na perníčky. Podle tradice by vánoční perníčky měly být zdobeny pouze bílou bílkovou polevou.

Pranostiky: "Na svatého Martina nejlepší je husina, pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí.", nebo "Na svatého Martina jiskra do vína.", jsou přesným obrazem svátku mladého vína a s ním spojené i bohaté hostiny. Připijte si letos mladým vínem i Vy!

Máloco vyvolá takovou radost v houbařském srdci, jako hnědé hlavy praváků či žluté kluboučky lišek. Když se urodí, přichází (někdy těžká fáze) rozhodování, jak je zužitkovat. Jak z nich dostat to nelepší: Jsou to houbové řízky, smaženice, houbová omáčka nebo kulajda?

Na některé skvrny zkrátka pračka nestačí. Je potřeba napnout síly k tomu, abychom tomu, co ulpělo na látce, našli důstojného soupeře. Několik jsme jich pro vás vybrali, až budete tápat.

Některé skvrny nám dají pěkně zabrat. S některými z nich můžeme celkem snadno zatočit nebo je aspoň zmírnit.

Langoš je nadmíru oblíbená pochoutka, která spolu s párkem v rohlíku bývá neodmyslitelnou součástí rychlého pouličního občerstvení. Odkud pocházejí, jak jednoduché nadýchané langoše připravit a co na ně potřebujete?

Pokud chceme, aby byl koktejl opravdu dobrý, nesladíme ho cukrem, ale sirupem – ideálně domácím. Z jednoho základu připravíme citronový, pomerančový, mátový, malinový nebo třeba kokosový sirup, které vylepší nealko i alko nápoje. V článku si ukážeme, jak na to krok za krokem, a přidáme i recept na drink, ve kterém si sirup rovnou vychutnáme.

Při přípravě mnoha sladkých pokrmů jste se jistě setkali s pojmem "vaříme na nit", "vaříme na bublinu", "vaříme na lom". Tento článek vám objasní, jak je to s vařením cukru v různých stadiích.

Smetanový sýr, který dokáže pohladit? Mascarpone má své místo v dezertech i těstovinách, pomazánkách nebo krémech. Je tučný, jemný, sametově hladký a dokonale univerzální. Mascarpone je dobré mít pořád po ruce.

Bílá sobota je dnem, kdy se kuchyně probouzí po dlouhém půstu a začíná vonět: po mazanci, beránkovi, čerstvých bylinkách... Právě v tento den se mísí dávné zvyky s přípravou na velikonoční hostinu. Zatímco se ve starých chalupách vymetalo smetí a rozdmýchával oheň, na stole se objevovaly první sváteční dobroty. Připravte si je i vy.

K oslavám Velikonoc neodmyslitelně patří typická česká jídla jako pučálka, nádivka, vařená vajíčka, pečené jehněčí nebo skopové maso, špenát, mazanec či jidášky.

Velikonoce se kvapem blíží a jistě se už ohlížíte nejen po velikonočních receptech, ale i po výslužce pro koledníky a s dětmi plánujete barvení vajíček. Nachystejte si letos doma oslavu jarních svátků se vší parádou!

Každému z nás už se někdy stalo, že se mu dostal do rukou recept, ve kterém bylo místo gramů uvedeno množství v šálcích či sklenicích, lžících či lžičkách. Dnes vám to s vážením a měřením ulehčíme a přiblížíme vám převod na gramy.

Kupované listové těsto je běžně k dostání v obchodech chlazené nebo mražené. Koupit ho můžeme v kuse nebo vyválené. Proč bychom si ho měli dělat vlastnoručně? V čem je to domácí jiné než kupované? Rozhodně bude mít jiné složení. Domácí lístkové těsto totiž voní máslem!

Na Štědrý den se má držet půst. Výjimku drží vánočka, která se s mlékem nebo bílou kávou může podávat k vánoční snídani. Jak připravit dokonalou kynutou vánočku?

Jídlo jako dárek vždycky udělá radost! Jedlé dárky můžou být speciálně pro muže i pro ženy, slané nebo sladké, vtipné a nápadité. Obdarovaný vždycky něco na zub ocení, zvlášť, když jde o domácí nebo vlastnoruční dílo. Dárky k jídlu se hodí i pod vánoční stromeček. Nevíte, co k Vánocům? Vyhrňte rukávy a pojďte se inspirovat

Ve spoustě českých rodin se každé ráno připravují snídaně a svačiny. Nejedna maminka jistě stojí před nelehkou otázkou, jestli rohlík nebo chléb, namaže svým milým máslem, či zda použije tolik propagovaný margarín. Dnes si tedy obě tyto potraviny porovnáme a přidáme i třetí variantu - směsný tuk.

Když ceny másla atakují rekordy, zvažujeme, co a jak péct. Namažeme raději máslo na chleba, nebo z něj upečeme křehký koláč? Někdo raději omezí pečení, jiný možná hledá způsoby, jak upéct moučník bez másla. Dobrá zpráva je, že existuje řada receptů na buchty, moučníky a dezerty, které se bez něj obejdou. Bez použití průmyslově zpracovaných tuků.

Princezna Catherine, dříve známá jako Kate Middleton, platí nejen za britskou módní ikonu. Je i příkladem, jak zdravě jíst a žít. Lásku k jídlu se také snaží předávat i svým dětem. Přestože i princezna někdy sáhne po sladkostech, snaží se to nepřehánět. Co jí princezna z Walesu a její rodina? Jaké jsou její stravovací návyky a oblíbená jídla?
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena