
Máte-li rádi krémové polévky, pochutnáte si. Tato je pórková a dá se připravit se smetanou i bez. Díky fotonávodu ji zvládne každý začátečník.

Čokoládový koláč, který bude o chlup zdravější? Proč ne! Ten náš se navíc obejde i bez vajíček, mléka a smetany, proto jím uctíte širší publikum. Chutná náramně a věřte, že zmizí, než bys řekl švec. Kokosové mléko můžete bez obav nahradit smetanou ke šlehání.

Sezónní, levné a rychlé cuketovo-mrkvové placičky ani nestačíte smažit, jak rychle mizí z talíře. Důležité je zbavit cuketu i mrkev vody, aby při smažení drželo těsto pohromadě. Placičky podáváme s jogurtovým dipem a salátem - třeba zabalené v tortille. Jíst je ale můžeme na spousty způsobů.

Jak připravit osvěžující melounovou limonádu z čerstvého vodního melounu? Poradíme vám, jak ji připravit, co do ní přidat a jak ji vyladit na letní drink roku. Melounovou limonádu můžeme vylepšit mátou či okurkou... Zkuste naše tipy a vychytávky!

Letní salát nemusí nutně znamenat jen zelené listy a dresink. Existují recepty na saláty, které vycházejí z tradic světových kuchyní a skvěle fungují. Jsou syté, plné bylinek a obejdou se bez masa. Ideální na dny, kdy nechceme stát u plotny a přesto si dát něco dobrého. Seznamte se se čtyřmi hvězdami letní sezóny – každý z nich je jiný, ale všechny spojuje jednoduchost a perfektní chuť.

Kuskus je skvělá surovina, která dokáže zachránit večeři během pár minut. Hodí se pro děti, vegetariány i milovníky masa a jeho příprava je tak snadná, že ji zvládne opravdu každý. Pojďme se podívat, jak na to!

Když zelenina na zahrádce odpočívá, ven by psa nevyhnal a vyhlídky na teplé dny jsou v nedohlednu, potřebujeme najít nové zdroje vitamínů. Dobrá zpráva je, že to nutně nemusejí být pilule s doplňky. Můžeme za oknem pečovat o vlastní mikrozahrádku. Mladé zelené výhonky a tzv. microgreens rostou totiž pořád. Báječné jsou v salátech, na chlebu nebo v pomazánkách.

Recept na výbornou polévku z pečených paprik. Chuťově lahodný krém skvěle doplní sýr brynza a na pikantnosti získá díky čerstvě mletému barevnému pepři. Rozhodně stojí za vyzkoušení!

Polníček s rukolou patří mezí ty nejzdravější potraviny vůbec a dá se s nimi v kuchyni kouzlit, a to zejména při přípravě salátů. Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty z křupavého polníčku a jemně nahořklé rukoly, kterým sluší zejména chuťová kombinace s rajčátky, cibulí, doplněná o různé druhy sýrů, ryb a drůbežího masa.

Recept na polévku z pečených rajčat je v podstatě vhodný po celý rok. V létě můžete spotřebovat přebytky rajčat ze zahrádky a v zimě použijte rajčata z obchodu. Ta sice nejsou pořádně k jídlu, ale této polévce poslouží úplně stejně jako ta domácí.

Zkuste oblíbené lasagne netradičně. S cuketou místo těstovin ve vegetariánské verzi vykouzlíte lehký a zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina.

Vyměňte nudné pokrmy bez barevnosti za chutné zeleninové saláty. Zasytí, přitom nezatíží trávení na dlouhé hodiny. Energetický příjem nenápadně snížíme a budeme se cítit fyzicky lépe.

Český chřest byl ve světě pojmem a známkou té nejvyšší kvality. O jeho mezinárodním věhlasu se však u nás téměř nevědělo. Chřestová sezóna, tedy období sklizně mladých výhonů, trvá přibližně od poloviny dubna do poloviny června. Pojďme si ji užít.

Pojďme se společně podívat na 5 druhů potravin, které patří mezi výživové pecky. Nechybí náhodou ve vašem jídelníčku?

Příprava chřestu a jeho tepelná úprava není nijak složitá, záleží však na jeho kvalitě a čerstvosti. Jedině mladý a čerstvý chřest bude také chutný. Chřest je velmi křehký, a tak je třeba určitá dávka opatrnosti při jeho přípravě. Bílý a zelený chřest se v jistém ohledu připravuje odlišně.

Nic nezahřeje lépe než domácí bramboračka. Máte-li zásoby sušených hub, zkuste recept na bramborovou polévku s kořenovou zeleninou a hříbky.

Když sluneční paprsky nabývají na síle, příroda se probouzí a my můžeme při procházkách najít spoustu jarních bylinek. Právě v těchto dnech vyrazte na mladou kopřivu, česnáček, bršlici a poohlédněte se také po smrkových výhoncích a šeříku. Co našemu tělu právě tyto dary přírody mohou nabídnout? A jak je využít při vaření?

Možná jste si s příchodem jara také dali pár předsevzetí. Pokud mezi nimi bylo shodit pár kilogramů a začít zdravěji jíst, s lehčími a vitamíny nabitými přílohami to půjde snáz.

Unavený organismus způsobuje nepříjemné pocity, které s příchodem jara zaznamenává značná spousta lidí - malátnost, bolení hlavy, nechuť k jakékoli činnosti, vyšší potřeba spánku. Pokud se v těchto prvních jarních dnech cítíte slabí a bez energie, je to jasné, přemohla vás jarní únava. Jak na ni vyzrát?
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena