Sladký tip na víkend: Upečte si Míša řezy bez lepku a vajec krok za krokem

Sladký tip na víkend: Upečte si Míša řezy bez lepku a vajec krok za krokem

Celiakie a jiné potravinové alergie jsou v současnosti velmi časté. Proto si dnes připravíme krok za krokem recept na oblíbené Míša řezy právě pro alergiky. Avšak chutnají stejně dobře jako ty "nedietní".

40753×

Potravinové alergie

Potravinové alergie jsou stavy, při kterých pozření určité potraviny vyvolá v těle alergika aktivaci imunitního systému. Alergické symptomy vznikají do jedné hodiny po požití potraviny. K nejčastějším symptomům patří kožní reakce, otok jazyka, dušnost, astma, zvracení, průjmy, bolesti břicha a křeče. V těžkých případech dochází ke ztrátě vědomí. Závažné stavy mohou končit smrtí.

Právě z těchto důvodů nemohou někteří lidé lepek, který je obsažený například v pšeničné mouce, jiní nemohou pro změnu vejce. Pro obě tyto skupiny tu dnes máme oblíbený sladký moučník, který jim neublíží.

Recept na míša řezy bez lepku a vajec krok za krokem

1) Příprava surovin - začínáme s receptem.

Na těsto si připravíme 350 g kukuřičné polohrubé mouky (bez lepku), 300 g moučkového cukru, 400 ml kefíru, 200 ml oleje, 2 lžičky jedlé sody, 2 lžíce kakaa. Na tvarohový krém si nachystáme 250 g změklého másla, 200 g moučkového cukru, 500 g měkkého tvarohu. Na polevu budeme potřebovat 100 g čokolády na vaření a 100 g ztuženého pokrmového tuku.

2) Do šlehací mísy si dáme kukuřičnou mouku, cukr, jedlou sodu, kakao, přilijeme olej a kefír. Všechny suroviny dobře vyšleháme do hladké tekuté hmoty. 

3) Hlubší plech vystříkáme jedlým olejem a těsto do něj nalijeme.

Troubu předehřejeme na 170 °C a přibližně 20 minut pečeme. Po upečení necháme vychladnout.

4) Do mísy si dáme změklé máslo a moučkový cukr, poté velmi důkladně vyšleháme, aby máslo bylo bez hrudek.

Teprve pak postupně zašleháváme tvaroh, aby se krém nesrazil!

5) Tvarohový krém rozetřeme na vychladlý upečený základ. 

V ideálním případě dáme celý plech s natřeným tvarohovým krémem ztuhnout do lednice.

6) Ve vodní lázni rozpustíme nejdříve ztužený tuk, potom přidáme čokoládu nalámanou na kostičky a vymícháme do hladké polevy.

7) Polevu necháme lehce vychladnout a poté ji nalijeme na vychlazený tvarohový krém.

8) Hotové míša řezy dáme alespoň na 2 hodiny do lednice.

9) Aby se nám moučník lépe krájel, je vhodné porcovat ho nožem namočeným v horké vodě.

Tím zajistíme, aby tuhá poleva příliš nepopraskala. Míša řezy chutnají nejlépe vychlazené.

Zkuste klasickou i netradiční variantu na Míša řezy

Míša řezy s kaštany
(doba přípravy 1 h 15 min )

Jednoduché Míša řezy
(doba přípravy 2 hod )

Míša řez s malinami
(doba přípravy 45 min )

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz