Míša dort - česká klasika

Recept na jedinečný a jednoduchý klasický český dort. Pokud máte rádi tvaroh, neznám nic, kde by ho bylo víc.


4.413x
90 min
1×

Ingredience

těsto

4 ksvejce
30 gmáslo
10 gkakao
80 gcukr krupice
80 gcukr moučka
120 gpolohrubá mouka

poleva

50 gmáslo
1 lžícemléko
60 ghořká čokoláda 60 - 75 % kakaa

krém

200 gmáslo
750 gtvaroh
150 gcukr moučka

Postup přípravy

Troubu dáme předehřát na 180 °C. Vezmeme dortovou formu o průměru 24 cm, vymažeme ji máslem a vysypeme polohrubou nebo hrubou moukou. Osobně vysypávám raději hrubou, jde to lépe. Připravíme si těsto na korpus. Rozdělíme vejce na žloutky a bílky a navážíme všechny potřebné ingredience. Mouku s kakaem přesejeme přes sítko a pečlivě smícháme dohromady. Změklé máslo s cukrem moučka a žloutky vyšleháme do pěny. Tentokrát se žloutky nezašlehávají do máslovo-cukrového základu, jelikož je másla příliš malý kousek. Z bílků a jedné lžíce ledové vody vyšleháme polotuhý sníh a postupně do něj zašleháme cukr krupici. Šleháme tak dlouho, až sníh ztuhne a po vytažení metličky stojí špičky pěkně vzhůru. Do vyšlehaných žloutků dáme polovinu mouky a polovinu sněhu a zamícháme. Totéž uděláme i s druhou polovinou. Nemícháme příliš jen tak, aby se těsto spojilo dohromady. Takto připravené těsto vylijeme do formy, rozetřeme k okrajům, uhladíme a dáme péct na 15 minut. Před vytažením zkontrolujeme špejlí. Píchneme ji na pár místech do těsta. Pokud je po vytažení suchá, máte hotovo. Pokud ne, je potřeba ještě pár minut korpus dopéct. Po vytažení necháme korpus ve formě 10 minut odpočinout. Pak ho vytáhneme a dáme na mřížku úplně vychladnout. Máme vychladlý korpus, můžeme si připravit krém. Máslo pomalu rozpustíme na nejnižší plotýnkový stupeň. Příliš ho nezahříváme. Po rozpuštění smícháme s tvarohem (kostka) a cukrem. Pokud v tvarohu nejsou hrudky, stačí smíchat ručně metličkou. V opačném případě dáme raději do robota. Korpus upneme zpět do formy a rozetřeme na něj všechen krém. Dbáme na to, aby přiléhal jak ke korpusu dole, tak ke stěnám formy. Vrch pěkně uhladíme. Ve vodní lázni (Na kastrolek s mírně vroucí vodou dáme misku tak, aby se nedotýkala hladiny.) rozpustíme máslo a čokoládu. Jakmile se rozpustí, přidáme lžíci mléka, zamícháme metličkou a ihned vylijeme na dort. Nakláněním Míša dortu ze strany na stranu necháme roztéct polevu po celé ploše. Je potřeba pracovat poměrně rychle, protože poleva tuhne. Míša dort - českou klasiku dáme do lednice minimálně přes noc, aby ztuhl a natáhl vlhkost. Druhý den krájíme a klidně nahlas mlaskáme. Je to velká dobrota.


Nejoblíbenější moučníky s tvarohem: Vrhněte se na pečení a oslaďte život celé rodině


Také milujete tvarohové koláče a dorty? Máte rádi sladkou klasiku, nebo naopak rádi zkoušíte nové recepty? Přinášíme vám výběr 10 moučníků, které rozhodně nezklamou.


Nejoblíbenější


Bezlepkový Míša dort s jahodami krok za krokem


Také máte rádi Míša řezy jako my? Nyní si je můžete připravit i v bezlepkové variantě s jahodami, které dodají dezertu svěžest a barvu. Při nákupu raději zkontrolujeme, zda kakao a čokoláda neobsahuje stopy lepku.


Bezlepkový


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Míša dort - česká klasika

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena