Základní recept na dýňovou polévku je jednoduchý – obvykle vedle dýně zahrnuje cibuli, česnek, vývar a koření, které spolu uvaříte a rozmixujete. Polévku můžete (ale nemusíte) zjemnit smetanou nebo kokosovým mlékem.
- Dýňová polévka se často kombinuje s další zeleninou, jako jsou batáty, mrkev nebo brambory, které polévce dodají další chuť, zahustí ji a zjemní její konzistenci. Přidat můžete také loupaná rajčata z konzervy nebo červenou čočku.
- Možností, jak uvařit dýňovou polévku pokaždé jinak, je obměňovat koření. Zázvor, římský kmín, kurkuma, kari či garam masala polévce propůjčí orientální nádech. Tradiční bylinky jako tymián nebo rozmarýn dodají polévce zemité tóny.
- Dýňové polévce sedne i thajská curry pasta nebo chilli.
- Talíř dýňové polévky efektně ozdobí dýňový olej, olivový olej, opečené krutony nebo pražená dýňová semínka.
-> Proč je pečená dýňová polévka největší hit letošního podzimu?

Jak postupovat?
Tradiční metodou přípravy dýňové polévky je upečení dýně v troubě předem. Tím se zvýrazní její sladkost a pokrm získá hlubší chuť.
- Po upečení se dýně rozmixuje spolu s cibulovým základem a kořením. Tento postup může být náročnější na čas, ale výsledná chuť je bohatší.
Další, rychlejší možností je uvařit kousky dýně přímo ve vývaru nebo ve vodě.
- Na dýňovou polévku připravíme cibulový základ spolu kořením, přidáme kousky dýně, případně další zeleniny a zalijeme vodou či vývarem. Po uvaření se vše rozmixujeme a dochutíme podle potřeby.
Kterou dýni použít na polévku?
- Dýně hokkaido. Nejrychlejší a nejméně pracné je použít dýni hokkaido. Stačí ji jen omýt, zbavit lžicí semen a nakrájet i se slupkou. Varem totiž krásně změkne a jde snadno rozmixovat. Má sladkou a jemnou chuť a na dýňovou polévku se skvěle hodí, dodává jí krémovou konzistenci.
- Máslová dýně má sladkou, oříškovou chuť a jemnou texturu, stejně tak i polévka z máslové dýně. Slupku je však před přípravou potřeba oloupat. Je ideální pro ty, kteří mají rádi sladší polévky.
- Muškátová dýně má výraznější, mírně pikantní a nasládlou chuť.
- Špagetová dýně se obvykle zapéká, lze ji také použít do polévky. Struktura polévky ze špagetové dýně není tak krémová, ale polévce dodává zajímavý kontrast a texturu.
- Dýně Goliáš neboli dýně obrovská má vodnatější konzistenci a méně výraznou chuť. Polévku z ní také připravíte, hodí se však do ní i další zelenina a suroviny.
Uvařte si s námi
Recepty na dýňovou polévku, které by vám neměly ujít:
Dýňový krém s těstovinou

Dýňová polévka s těstovinami a fazolkami

Dýňový krém s kokosovým mlékem a kari

Dýňová polévka Hokkaido se smetanou
