Nakládaná zeleninová směs má své velké příznivce, podobně jako kyselé okurky. Tradičně se připravuje hlavně z čerstvého hlávkového zelí, do kterého se přidává další zelenina - typicky třeba papriky, cibule, mrkev, okurka nebo zelená rajčata, která nestihla dozrát.
Nakládanou zeleninu na kyselo v různých úpravách miluje celá Evropa, od severu na jih, z východu na západ. Je totiž skvělým způsobem, jak uchovat sezónní zeleninu po celý rok a doplnit jídlo o správný šmrnc.
Základem často bývá křupavé bílé zelí, přidává se však další zelenina, která se hodí k nakládání do sladkokyselého nálevu. Typicky jde o:
Některé recepty zahrnují také květák, zelené fazolky nebo rajčata (červená i zelená), což přidává čalamádě různé chuťové vrstvy a textury.
Zeleninu do čalamády můžeme jemně nakrájet, nakrouhat, nastrouhat. Hodí se do ní zelenina na plátky, proužky, kolečka i stuhy - záleží, jakou podobu upřednostňujeme. Obvykle se čalamáda připravuje s octovým nálevem. Některé recepty uvádějí ještě koření, jako jsou hořčičné semínko, bobkový list nebo černý pepř.
Čalamádu můžem připravit dvojím způsobem. Oba dva chutnají skvěle.
Studené nakládání – Zelenina se smíchá s octem, olejem, solí, cukrem a nechá odležet do dalšího dne. Během odležení pustí šťávu. Zeleninu poté pěchujeme do sklenic a zalijeme šťávou. Sklenice s čalamádou sterilizujeme. Tento způsob zachovává svěží chuť a křehkost zeleniny.
Nakládání za horka – Zelenina ve sklenicích se zalije horkým octovým nálevem a zavaří. Takové konzervy pak mohou mít delší trvanlivost.
1 kg bílého zelí
4 papriky (barevné)
3 mrkve
2 cibule
2 lžíce soli
1/2 hrnku cukru
1/2 hrnku octa
1 lžička hořčičného semínka
1 lžička celého černého pepře
2 bobkové listy
Recepty na nakládanou zeleninu, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce