Pokud se objeví plíseň v uzavřené sklenici na kompotu, marmeládě, čalamádě apod., nedoporučuje se v žádném případě zavařeninu konzumovat – nekompromisně ji zlikvidujeme, zkažený a zdravotně již závadný bude celý její obsah.
Číst vícePřipravíme si kůru z půlky bio pomeranče, kterou odkrojíme do spirály, ze zbytku pomeranče vymačkáme šťávu. Kůru pomeranče a hrst mladých kopřivových listů dáme společně s 2 hřebíčky do džbánu a zalijeme 0,5 l horké vody. Necháme 10 minut odstát. Kopřivový čaj přecedíme, přilijeme pomerančovou šťávu a horký podáváme.
Číst víceTuto letničku můžeme využít i jako bylinku. Z mladých listů si připravíme salát plný vitamínu C, nezralá semena nakládáme do octa - chuťově nahrazují kapary.
Číst víceKlasická salátová zálivka připravená z olivového oleje a bílého vinného octa (v poměru 3:1) má řadu modifikací. Zkuste přidat najemno nasekanou pažitku, která se k jarním salátům skvěle hodí. Dochuťte ho solí, pepřem a můžete přidat i nadrobno nasekaný česnek, třeba i ten medvědí.
Číst víceMedvědí česnek je sezónní bylinkou, kterou stojí za to uchovat na delší čas. Jak na to? Ideální volbou je vyrobit z něj domácí pesto, bylinkové máslo či ochucený olej.
Číst víceJak zelnou pochoutku, korejský salát kimchi, využijeme? Běžně se podává od snídaní až po večeře jako příloha, ale hodí se také do spousty asijských jídel, k rýži, nudlím i do polévek.
Číst víceSladká, křupavá a šťavnatá, taková je delikátní jarní zelenina, která se sklízí v období mléčné zralosti semen, která ještě z lusku nevytáhla živiny včetně bílkovin a cukru. Cukrový hrášek skvěle užijeme do rizota, jarní polévky či salátu.
Číst víceMáte doma diabetika, nebo cukrovkou trpíte vy sami? Pak dejte přednost konzumaci cibule v syrovém stavu, snižuje totiž hladinu krevního cukru.
Číst víceKonzumací dýňových semínek, postačí lžíce denně, zabojujeme proti infekcím močových cest. Semínka se dají konzumovat jen tak, ale hodí se přidat i do salátů či MÜSLI.
Číst víceNa začínající bolest ucha a jeho zánět pomáhá brambor. Stačí zabalit do žínky teplý vařený brambor, přiložit na ucho a nechat působit. Ucho se rychle zklidní.
Číst víceAbychom zvýšili ve svém jídelníčku příjem tzv. dobrých tuků, sáhneme alespoň dvakrát týden po rybách či mořských plodech, několikrát týdne si dopřejeme ořechy či semena a máslo nahradíme kvalitním olivovým olejem.
Číst vícePetrželka obsahuje draslík, který působí močopudně a pomáhá odvádět z těla škodliviny. Při hubnutí je více než vhodné zařadit petrželku do jídelníčku a nemít tuto bylinku jen jako ozdobu na talíři.
Číst vícePohanka je bohatá na vitamíny (B, E a P) a minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, mangan, zinek a měď). Pomáhá při problémech s cévami, hemoroidy a křečovými žilami. Podporuje regeneraci jater a pozitivně působí na kardiovaskulární systém.
Číst víceJáhly jsou bohatým zdrojem vlákniny a vitamínů skupiny B. Neobsahují lepek a jsou vhodné i pro celiaky. Podporují činnost ledvin, bojují proti zánětům a dodávají tělu křemík, který stojí za zdravím zubů, nehtů, vlasů a pokožky.
Číst víceŠalvěj lékařská má dezinfekční, antibakteriální a antivirózní účinky. Perfektně nás zbaví bolesti v krku, urputného kašle i tíhy na plících. Nejlépe funguje jako kloktadlo.
Číst víceÚčinný zábal pro větší lesk vlasů si připravíme v klidu domova a bez zbytečné chemie. Stačí rozšlehat 1 žloutek a pomalu k němu přilévat pivo (200 - 300 ml). Směs poté naneseme na umyté vlasy, zabalíme do ručníku a necháme působit 30 minut. Poté vlasy teplou vodou důkladně omyjeme.
Číst víceNa bradavice nejlépe funguje čerstvý česnek. Stačí plátek česneku, ale klidně i vymačkanou česnekovou šťávu, přiložit na postižené místo a převázat obvazem. Necháme nejlépe přes noc působit.
Číst víceU javorového sirupu platí - čím je světlejší, tím je kvalitnější a jemnější. Berme to při koupi na zřetel.
Číst víceSpálili jste si při ochutnávání jídla jazyk? Zkuste ho posypat špetkou cukru, dobře účinkuje i kostka ledu, studený jogurt nebo med. Bolest by měla povolit.
Číst víceTrápí vás zácpa? Zkuste jednoduchý recept na přírodní projímadlo ze švestkové šťávy. Stačí smíchat 2 dl švestkové šťávy s 2 dl vlažné vody a tímto nápojem večer zapijeme 1 lžíci lněných semínek.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena