Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud

Autorem receptu je světoznámý cukrář z Budapešti pan Emile Gerbeaud. Jeho řezy jsou mimořádně oblíbené a pečou se po celém světě s úspěchem už 126 let.


3.123x
160 min
1×

Postup přípravy

Polohrubou mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl a domácí vepřové sádlo, které dobře zpracujeme rukama s moukou na drobenku. Droždí rozdrobíme do misky, přidáme cukr, zalijeme vlažným mlékem, promícháme a necháme v teple vykynout, potom přidáme do mouky a s vejcem všechno zpracujeme na těsto.

Těsto necháme asi 1 hodinu kynout při pokojové teplotě. Potom těsto rozdělíme na 3 části a každou část vyválíme na tenko do tvaru obdélníku o něco menšího, než je hlubší plech velikosti 35 x 25 cm, který vysteleme papírem na pečení. Na dno pekáče vložíme spodní plát těsta, který nemá sahat až k okrajům plechu, protože jeho dalším kynutím k okraji pekáče dosáhne.

Plát těsta potřeme polovinou meruňkové marmelády a posypeme polovinou směsi z ořechů a cukru. Přikryjeme druhým plátem těsta a postup zopakujeme. Přikryjeme třetím plátem těsta tak, aby zakryl i náplň.

Povrch těsta propícháme vidličkou, přikryjeme čistou utěrkou, necháme kynout ještě 30 minut a poté vložíme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme 40 minut na funkci horní a dolní ohřev, až je povrch zbarvený pěkně do růžovo-hněda.

Moučník vybereme a necháme vychladnout. Potom vložíme do chladničky, aby se korpus dobře vychladil. Dále si připravíme čokoládovou polevu Ganache - recept zde. Polevou polijeme upečený moučník v pekáči, necháme chvíli odstát a odložíme ztuhnout do chladničky.

Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud po vychladnutí pokrájíme na obdélníkové řezy a podáváme. Autorem tohoto receptu je světoznámý cukrář Emile Gerbeaud, který přišel do Budapešti v roce 1884 na pozvání Henricha Kuglera, stal se jeho společníkem a převzal firmu.

Jeho cukrárnu navštěvovali králové, knížata, bohatí průmyslníci a magnáti. Tyto řezy se staly tak populárními, že se dodnes prodávají nejen v cukrárnách, ale pečou se i v domácnostech už více než 126 let s různými úpravami, a proto vkládám originál recept samotného autora.

Pan Emile Gerbeaud pocházel ze Švýcarska ze známé cukrářské rodiny, praxi získával po vyučení v Anglii a v Paříži a poté se stal spolumajitelem známé cukrárny v Budapešti, kterou nakonec převzal a stal se jejím majitelem. V Budapešti se oženil a usadil.

Emile Gerbeaud je stejně tak autorem salónek, máčených jazýčků, višní v čokoládě, prvních bonboniér a mnohých jiných sladkých dobrot známých po celém světě. Cukrárna Žerbo (od jména Gerbeaud - výslovnost z francouzštiny je žerbo) je doteď pod tímto jménem v Budapešti v provozu a prodávají se tam stále dodnes úspěšně tyto řezy a jiné jeho slavné dobroty.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud

Zpět na recept