Recept na vynikající, lehký a vláčný dort. Těsto a krém neobsahuje tolik tuku a těsto je mechově lehké.
těsto | |
---|---|
3 lžíce | kakao |
240 g | cukr moučka |
150 ml | olivový olej |
250 g | hladká mouka |
100 ml | vařící voda |
0.75 balíčku | kypřicí prášek do pečiva |
4 ks | vejce L |
na potření | |
rybízový džem | |
náplň | |
8 ks | banán |
200 g | čokoláda na vaření |
2 kelímky | smetana ke šlehání |
1 balíček | ztužovač šlehačky |
podle chuti | |
tuk na vymazání | |
mouka na vysypání |
Oddělíme si bílky od žloutků. Ke žloutkům přidáme 120 g cukru do jedné mísy nebo do šlehače a do další mísy k bílkům přidáme také 120 g cukru, obojí ušleháme. Ke žloutkům můžeme přidat vanilkový cukr nebo vanilkovou tresť. Postupně k ušlehaným žloutkům přiléváme olej a vodu, potom přisypeme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme z bílků ušlehaný sníh s cukrem. Oddělíme si 1/3 těsta a smícháme ji s kakaem. Připravíme si kulatou formu o průměru 24 cm a formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vezmeme si polévkovou lžíci, doprostřed formy dáme 1 lžíci kakaového těsta a na ní 2 lžíce světlého těsta. Takto pokračujeme stále dokola. Hmota se bude sama rozlévat, až spotřebujeme všechno těsto. Pozor, nemícháme! Dort pečeme v troubě vyhřáté na střední teplotu. Někdy má těsto tendenci udělat trochu bouli, ale když ho hned po upečení vyklopíme srovná se. Po vychladnutí rozkrojíme korpus na dvakrát a měli bychom tam mít něco jako letorosty (kruhy). Náplň si připravíme ze smetany ke šlehání a čokolády. Do smetany ke šlehání nalámeme čokoládu, mícháme do zahřátí a po vychladnutí vyšleháme se ztužovačem. Když si pařížský krém připravíme den předem a vychladíme, lépe ho vyšleháme. Na rozkrojený dort nejprve namažeme rybízový džem, na něj dáme krém a na krém na kolečka nakrájený banán, přiložíme další patro a opakujeme, až jsou všechny. Banánů můžeme mít doma více, vždy je sníme. Potom celý dort pomažeme zbytkem krému a ozdobíme podle fantazie hoblinkami čokolády nebo přelijeme rozpuštěnou čokoládou. Záleží k jaké příležitosti dort připravujeme. Lehký dort s pařížským krémem a banánem podáváme jako vynikající lehký moučník k různým slavnostním příležitostem.
Luxusní podzimní dýňový dort s pekanovými ořechy krok za krokem
Podzim už klepe na dveře, takže je ideální čas na něco sladkého. V tomto receptu vám ukážeme, jak si připravit vynikající kořeněný dort s dýní a šlehačkou krok za krokem.
Čokoládový Sacher dort: Naučíme vás ho krok za krokem
Recept na velmi oblíbený a chuťově úžasný čokoládový dort, který podle našeho fotonávodu hravě zvládnete.
Videorecept: Koláčky Whoopies - mini dortíčky, které se rozplývají na jazyku
Mini čokoládové dortíčky pocházejí původem z Pensylvánie. Existují ve spoustě variací a dnes se je naučíme připravit z tradičního čokoládového těsta a naplníme je jemným sýrovým krémem. Můžeme je samozřejmě dozdobit podle příležitosti a fantazie.
autor šušnina
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena