Jablkový prstenový kynutý koláč

Velmi chutný recept na přípravu kynutého jablkového koláče ve tvaru prstenu.


2.438x
75 min

Ingredience

těsto

0.25 lžičkysůl
1 ksvejce
90 gmáslo
300 mlmléko
4 lžícecukr moučka
1 lžičkacukr krystal
30 gčerstvé droždí
500 ghladká mouka extra speciál 00

na potření

60 gmáslo
1 ksžloutek
mléko

náplň

3 ksjablko
100 gcukr moučka
4 lžičkymletá skořice

podle potřeby

cukr moučka

Postup přípravy

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr moučka a promícháme. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme asi 100 ml vlažného mléka a v teple necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.

Když kvásek vykyne, přidáme jedno vejce, vlažné rozpuštěné máslo a důkladně mícháme rukama za postupného přidávání vlažného mléka po troškách, dokud se nespojí všechno v těsto, na povrchu kterého se tvoří velké bubliny. Výsledkem je hladké, pružné, lesklé, nelepivé a poloměkké těsto. Z těsta vytvarujeme bochník, který přikryjeme čistou utěrkou a necháme ho v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

Když těsto kyne, kyselejší jablka odstopkujeme, omyjeme, osušíme, střed jablka vykrojíme vykrajovačkou nebo formičkou na pečení trubiček na kremrole, která poslouží velmi dobře, svým průměrem je akorát. Jablka s vykrojeným středem pokrájíme příčně na plátky o tloušťce asi 0,5 cm, tak vznikne tvar prstenu z jablek.

V misce z cukru moučka a mleté skořice připravíme smícháním skořicový cukr. Formu na biskupský chlebíček vysteleme pečícím papírem. Vykynuté těsto dáme na jemně pomoučněnou desku a jen velmi zlehka ho ještě rukama jednou propracujeme. Těsto rozválíme do tvaru obdélníku o tloušťce asi 0,5 cm a vždy silně pomoučněnou sklenicí o průměru 8 cm vykrajujeme kolečka. Pokud máte tak velkou vykrajovačku, tak je ještě lepší, potřebujeme celkem 16 kusů koleček.

Formu na biskupský chlebíček postavíme do svislé polohy kolmo k podložce. Začneme kolečkem těsta, které potřeme štětcem z obou stran rozpuštěným vlažným máslem. Kolečko těsta můžeme do másla i namočit, ale to je zbytečné plýtvání máslem a těsto může zbytečně máslem příliš nasáknout, nebude tak lehoučké a nadýchané. Na máslem potřené těsto nasypeme skořicový cukr a na těsto položíme kolečko jablka, které jemně vtlačíme do těsta.

Následuje kolečko máslem natřeného těsta, skořicovým cukrem netřeba šetřit, nemusíme ho však dávat po celé ploše těsta. Vtlačením jablka se přiměřeně rozptýlí po celé ploše a znovu nasleduje kolečko jablek. Takto pokračujeme až do zaplnění formy, přitom poslední v pořadí má být kolečko těsta. Když je forma zaplněná, dáme ji do horizontální polohy, vložíme na boky zbylá kolečka jablek, polijeme zbylým máslem a posypeme zbylým skořicovým cukrem tak, aby se dostal všude.

Povrch koláče potřeme vaječným žloutkem, který jsme rozšlehali s 1 lžící vlažného mléka, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout ještě 30 minut. Jablkový prstenový koláč pečeme asi 45 - 50 minut při teplotě 180 °C na funkci horní a dolní ohřev. Upečený koláč vybereme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Jablkový prstenový kynutý koláč ještě vlažný chutná nejlépe, oddělíme několik prstenů jablkového koláče a podáváme s horkým čajem. Koláč je nádherně voňavý po skořici a jablkách a je velmi příjemné sladkokyselé chuti jablek, protože jsou v něm dost silné celé plátky jablek. Koláč je velmi nadýchaný, lehoučký, velmi chutný a dekorativní, jiný než jsme naučení a zvyklí.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jablkový prstenový kynutý koláč

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Maďarská