
Také milujete sezónní ovoce a snažíte se jej maximálně zužitkovat? Pokud jste se čerstvých švestek už přejedli, nastává ten pravý čas k pečení koláčů, přípravě sladkých knedlíků, kompotů i marmelád. Inspirujte se naším výběrem receptů.
Švestky jsou nejen lahodné čerstvé, ale také výborně se hodí do pečení a vaření.
Švestkové koláče zase využívají šťavnatost a chuť švestek ve spojení s makovými či tvarohovými náplněmi.
-> Jak upéct nejlepší švestkový koláč: Vyberte si, bude to kynutý, litý nebo křehký?
1. Švestkový koláč s tvarohovo-makovou náplní
Kombinace máku a tvarohu vytváří krémovou náplň, která spolu se šťavnatými švestkami vytváří nezaměnitelnou chuťovou harmonii. Perfektní dezert na podzimní dny!
2. Švestkové knedlíky s oprančenou strouhankou
Švestkové knedlíky jsou v české kuchyni tradiční a leckdo na ně nedá dopustit. Švestky zabalené v měkkém bramborovém těstě a polité máslem a cukrem patří mezi nejoblíbenější sladká jídla po generace.
Povidla jsou klasickým způsobem uchování švestek na zimu. Jsou skvělá nejen jako domácí pochoutka, ale i jako základ pro další pečení a plnění buchet, koláčů, dezertů. Můžeme je přidávat do omáček a využít k sladkým i slaným pokrmům.
4. Rajčatová marmeláda se švestkami
Neobvyklá marmeládová kombinace spojující sladkost rajčat a kyselost švestek s pikantními tóny. Je ideální jako originální doplněk k sýrům nebo pečivu.
Pikantní a kořeněná konzistence chutney z švestek je skvělá ke grilovaným masovým pokrmům. Díky čatní získává jídlo zajímavý kontrast a hloubku chutí.
Rýžový nákyp je jemný dezert, kde švestky dodávají rýži chuťovou svěžest a perfektní šťavnatost.
Nejlepší tipy jak uchovat švestky: V povidlech, čatní, s brandy i v kompotu
Švestková sezóna netrvá věčně, ale to neznamená, že si jejich sladkou chuť nemůžeme užít i za pár měsíců. Ukážeme si, jak švestky uchovat bez zbytečného stresu – ať už jako kompot, čatní nebo povidla či likér, zamražené, naložené do alkoholu nebo nasušené.
Švestkové knedlíky jako od babičky? Zkuste je z bramborového těsta
Bramborové těsto je pro švestkové knedlíky jako dělané – vláčné, syté a krásně se s ním pracuje při balení ovoce. Jak takové těsto připravit, jak zabalit knedlíky a čím je posypat?
Zapomeňte na suchou rýži z jídelny. Rýžový nákyp může chutnat jako božská mana
Domácí rýžový nákyp může být božská záležitost. Opravdu. Voňavý, vláčný a krásně nadýchaný - nic, co připomíná špatné vzpomínky ze školní jídelny. Ideálně se připravuje z kulatozrnné rýže, která při vaření pustí škrob a vytvoří krémovou konzistenci. Přidáme do ní trochu másla, sníh z bílků a ovoce podle sezóny – a získáme jídlo, které zmizí rychlostí blesku.
Když švestky dozrávají, šup s nimi do hrnce aneb Jak na nejlepší domácí povidla
Uvařit si povidla zabere trochu práce, ale vůně, chuť a radost z domácího produktu nám čas strávený v kuchyni vynahradí. Fotorecept na domácí švestková povidla vás provede přípravou krok za krokem.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena