Loupáky si oblíbily celé generace. Ať už jim říkáme jakkoli, máslové loupáčky, makovky nebo sladké rohlíky vždy budou představovat jednoduchou pochoutku. S čerstvými domácími loupáky bude vaše snídaně nadpozemská.
Loupáky patří mezi nejoblíbenější sladké pečivo v českých domácnostech i pekárnách. Jejich jemná máslová chuť, nadýchaná střídka a typický tvar je činí ideální volbou pro snídaně i svačiny.
Proč se sladkému rohlíku vlastně říká loupák? A jak je možné, že někde je známý pod názvem makovka?
-> Sladké kynuté těsto na koláče, buchty, mazanec i loupáky: Jak ho připravit, aby bylo vláčné?
Loupáky mají nasládlou máslovou chuť a jemnou, nadýchanou střídku. Skvěle hodí jak ke sladkým, tak k lehce slaným kombinacím. Nejčastěji se podávají s máslem, případně a džemem, mnozí se rádi suché loupáky namáčejí i do kakaa nebo mléka.
Oblíbené jsou především ke snídani nebo dopolední svačině, kdy si je můžete vychutnat s kávou nebo čajem. Skvěle chutnají i s medem, tvarohem nebo jogurtem. Loupáky, které už mají čerstvost za sebou, můžeme použít pro přípravu žemlovky de luxe namísto klasických rohlíků.
Pokud si chcete vychutnat loupáky v jejich nejlepší podobě, není nic lepšího než je upéct doma. Domácí verze je nejen čerstvější, ale můžete si ji upravit přesně podle své chuti.
Recepty na sladké kynuté pečivo, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena