Recept na velikonoční pečivo pro sváteční snídani.
Hodnocení
4.8
/ 5 (8x)
Chutnalo
1x
Ingredience
Těsto
Cukr150 g
Sůl1 lžička
Vejce2 ks
Máslo60 g
Mléko560 ml
Hladká mouka 900 g
Sušené droždí7 g
Na potření
Cukr1 lžička
Vejce1 ks
Voda1 lžička
Na ozdobu
Mák1 hrst
Postup přípravy
Do mouky nasypeme droždí, cukr, sůl a zamícháme.
Přidáme vejce, vlažné mléko, vlažné rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto. Poprášíme těsto moukou a necháme 2 hodiny v teple kynout.
Z nakynutého těsta ukrajujeme kousky a dáváme je na pomoučněný vál. Každý kousek vyválíme a stočíme jako na šneky a vnější konec založíme pod prostředek.
Briošky položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě asi půl hodiny kynout.
Vejce rozšleháme s vodou a cukrem a briošky jím potřeme. Nakonec je posypeme mákem. Broišky - makovky pečeme 15 - 20 minut v troubě vyhřáté na 190 °C. Briošky - makovky podáváme jako chutné sladké pečivo na sváteční stůl.