1 balíček | sušené droždí | |
200 ml | rostlinné mléko | |
70 g | třtinový cukr | |
85 g | rostlinné máslo (Alsan) | |
500 g | hladká mouka | |
na potření | ||
---|---|---|
2 lžíce | javorový sirup | |
1 lžíce | rostlinné mléko | |
na ozdobu | ||
1 lžíce | mák |
1. Na domácí loupáky si nejdříve připravíme kvásek. Ve vlažném mléku rozmícháme sušené droždí, lžičku cukru a necháme zhruba 15 minut pracovat. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme třtinový cukr, změklé máslo a kvásek a uhněteme nelepivé těsto. Hotové těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout na teplém místě.
2. Vykynuté těsto znovu prohněteme, vyválíme kulatou placku a nakrájíme na 8 dílků. Smotáme do tvaru rohlíčků, pomažeme javorovým sirupem s mlékem (2 lžíce sirup a 1 lžíce mléka) a posypeme mákem.
3. Domácí makové loupáky dáme na plech a necháme zhruba 15 minut dokynout, poté pečeme na 180° C zhruba 20 minut.
4. Hotové loupáky necháme vychladnout a poté můžeme servírovat. Nejlépe chutnají namazané máslem a marmeládou.
Milujete pečivo? Výběr redakce nejlépe hodnocených receptů na domácí rohlíky a housky
Recepty na krásně křupavé a nadýchané domácí pečivo, které povýší každou snídani či svačinu na vyšší příčku.
Skvělé recepty na domácí pečivo: Upečte si voňavé rohlíky, dalamánky a croissanty
Došlo vám pečivo? Upečte si domácí, ono se mu stejně nic nevyrovná! Připravili jsme pro vás prověřené recepty na domácí rohlíky, dalamánky a houstičky, ale také na nadýchané croissanty, italskou ciabattu a briošky na hamburgery. Nechybí ani kynuté sladké pečivo, které ocení hlavně děti.
Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo
I když dojde tolik potřebné droždí, nemusíte se vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?