Domácí bramborové žemličky

Vyzkoušejte domácí pečivo z kynutého bramborového těsta.


4.960x
120 min
10×

Ingredience

1 lžícecukr
1 ksvejce
200-250 mlmléko
100 mlslunečnicový olej
350 ghladká mouka
350 gpolohrubá mouka
1-2 lžičkysušený tymián
350 gbrambory vařené ve slupce
42 gčerstvé droždí
1 ksmalá červená cibule

na potření

olej

podle chuti

0.5 lžičkysůl

podle potřeby

kmín
sezamová semínka

Postup přípravy

Obě mouky prosejeme do velké mísy. Ve slupce uvařené a vychladlé brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Připravíme si kvásek: Droždí posypeme cukrem a za stálého míchání kvasnice rozpustíme. Přidáme asi 2 lžíce vlahého mléka, vše zaprášíme moukou a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek.

K prosáté mouce přidáme nastrouhané brambory, vejce, olej, sůl, vlažné mléko a kvásek. Vše propracujeme v hladké lesklé těsto, které necháme asi hodinu kynout. Pak do těsta zapracujeme cibuli a tymián, rozdělíme ho na 3 díly a z každého vyválíme plát silný asi 1 cm. Pomocí tvořítka vykrájíme kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 15 minut pod utěrkou vyběhnout. Pak je potřeme olejem, posypeme sezamem nebo kmínem a pečeme při 180 °C asi 25 minut dorůžova. Ještě horké žemličky opět potřeme olejem a necháme vychladnout.

Domácí bramborové žemličky podáváme jako přílohu k předkrmům a polévkám, můžeme je i plnit nejrůznějšími pomazánkami.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí bramborové žemličky

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena